Mind Education

10 daruri pentru partener și cuplu

„Este simplu și firesc, deopotrivă: Școala pentru Cuplu este proiectul nostru de suflet. Și asta pentru că împărtășim credința profundă în cuplu și căsnicie, în relații fericite. În familie și o viață armonioasă, cu tihnă și înțelegere, cu pasiune dar, mai ales, în puterea de a trece peste încercările unei relații în doi. Este, dacă vrei, un proiect pentru cei care cred în iubire și cuplu, în ciuda numeroaselor greutăți și încercări prin care, vrând-nevrând, uneori trebuie să trecem: divorț, singurătate, teama de eșec și intimitate, relațiile „nepotrivite” sau alegeri dureroase. O școală pentru cei care cred că numai în doi evoluăm, creștem, ne „luăm zborul”, ne simțim liberi să construim. Să ne împlinim visele, să fim alături unul de celălalt.” scria Domnica Petrovai acum un an, când a lansat proiectul Școala pentru Cuplu.

Și pentru că credem că zi de zi trebuie să exersezi și să te preocupe starea de bine cu tine și traiul în doi, ne-am propus să îți facem periodic recomandări simple, Cu Grijă Pentru Cuplu. Pentru că „nu e ceva ce vine de la sine, doar pentru că am ales „bine”. O relație bună înseamnă atenție, prezență și înțelegere în doi, adică ambii să își asume construcția și grija relației.” (Domnica Petrovai)

10 daruri pentru partener și cuplu

1.Împărtășește experiențele pozitive partenerului tău zilnic mai mult decât pe cele negative. Adesea, multe cupluri uită să povestească lucrurile bune din timpul zilei omului de lângă ei. Împărtășirea reușitelor și experiențelor pozitive partenerului face ca relația de cuplu să fie mai apropiată și de încredere.  (Journal of Personality and Social Psychology, 2006)

2. Faceți-vă timp zilnic pentru a discuta despre cele întâmplate peste zi. Dă-i șansa partenerului să se descarce. Asta nu înseamnă să stați într-o stare de negativitate toată seara. 15-30 de minute sunt suficiente pentru a vă arăta suportul unul față de celălalt. Este un timp suficient în care fiecare se poate simți ascultat. Nu căuta soluții la problemele partenerului. De cele mai multe ori partenerul va aprecia această oportunitate și se va simți ascultat, ceea ce îi va da mai multă forță pentru a găsi el însuși soluțiile a doua zi.

3. Fă o listă cu lucrurile pe care le apreciezi la partenerul tău. Ține-o aproape de tine, astfel încât în situațiile tensionate să îți poți reaminti de ceea ce te leagă de el și nu să rămâi în minte doar cu lucrurile care te nemulțumesc. Încet încet te vei concentra mai mult pe lucrurile de care ești cu adevărat recunoscător când vine vorba de partenerul tău.

4. Luați-vă 5 minute în fiecare seară și împărtășiți acele lucruri pentru care sunteți recunoscători.  Fie că e vorba de ceva ce apreciați unul la celălalt sau o experiență plăcută din ziua ce a trecut. Veți încheia ziua într-o notă pozitivă. Veți avea un somn mai liniștit și vă veți simți mult mai apropiați unul de celălalt.

5. Fă din somn o prioritate pentru tine. Chiar dacă nu pare prea romantic acest sfat, un somn odihnitor te ajută să îți menții sănătatea mentală, ceea ce te va face mai disponibil emoțional în timpul zilei. Nu vei mai fi atât de irascibil și nerăbdător. Îți vei asculta cu mai multă atenție și disponibilitate partenerul.

6. Mergeți împreună la culcare. Mai ales după o zi în care oricum ați stat departe unul de celălalt. Chiar dacă tot ce faceți este să vă spălați pe dinți și să vă băgați sub așternut. Este un moment prielnic pentru a vă conecta mai profund, mai intim.

7. Stabiliți împreună reguli pentru a avea o viață mai sănătoasă și mai satisfăcătoare. Chiar și când vine vorba de tehnologie. Fără telefoane după ora 9 pm. Fără telefoane în pat.  Tehnologia ne fură din acel timp prețios de conectare prin dialog, afecțiune sau intimitate. Cu siguranță vă veți începe ziua următoare altfel. Mai odihniți și mai apropiați unul de celălalt.

8. Evită să abordezi subiecte dureroase înainte de culcare. Mai ales când știi că nu te poți pune de acord cu partenerul. Prea multe cupluri fac greșeala să înceapă cearta seara, când ar trebui să se conecteze, nu să se distanțeze.

9. Înainte de culcare spune-i întotdeauna partenerului tău că îl iubești. Indiferent cât de grea v-a fost ziua, v-ați certat sau enervat. Fă un efort și adu la suprafață sentimentul care v-a unit, lăsând deoparte neînțelegerile zilnice. Nu o spune doar din vârful buzelor. Spune-o ca și cum o simți cu adevărat. Amintește-ți de unul din momentele în care erai plin de iubire și vroiai să o strigi în gura mare. Rămâi în starea aceea și apoi spune-i: Te iubesc!

10. Faceți-vă timp să vorbiți săptămânal despre relația voastră. Nu doar despre cum v-a fost ziua sau ce planuri aveți pentru weekend, ci conversații mai profunde. Atunci când aveți astfel de discuții, în mod voit, înseamnă că vreți să răspundeți la întrebări precum „Ce am făcut azi pentru binele cuplului?”, „ Cum am contribuit eu azi la relația noastră?”, „Ce pot face pentru tine?”, „Când te-ai simțit cel mai tare conectat sau iubit de mine, astăzi?” Chiar dacă va părea puțin ciudat la început, cu timpul veți vedea rolul și valoarea acestor conversații. Odată ce veți începe să aveți discuția aceasta, veți observa că nu vă veți mai simți în defensivă, furioși sau deconectați unul de celălalt.

Iubește și fii iubit, cu grijă pentru cuplu!