Mind Education

Bărbatul întreg: Când femeia se poartă ca o mamă cu bărbatul ei

Sursa foto: www.pexels.com

Unele femei presupun că bărbatul nu poate să aibă grijă de el, de aceea se poartă ca o mamă faţă de acesta. „Nu-ţi iei pe tine ceva mai gros? S-a făcut destul de frig.”, „Ţi-ai luat portofelul?”, „Ai verificat dacă mai este benzină?”, „Ai făcut rezervarea la medic?”. Când ne tratăm bărbatul ca şi cum ar fi un copil, el va ajunge să se poarte ca un copil.

Suntem ca o mamă pentru bărbatul nostru când:

( „Fac eu rezervarea la restaurant pentru că soţul meu uită să ceară locul unde este masa noastră preferată.„Nu-l mai las să dea cu aspiratorul pentru că mereu rămân scame în urmă.”)

 De ce ne purtăm ca o mamă cu bărbatul nostru:

Iată ce ne spune Barbara de Angelis în cartea „Secrets about men every woman should know”.

Ca fete, primul nostru model a fost mama. Am privit-o cum avea grijă de noi, de fraţii noştri şi am învăţat ce înseamnă să ai grijă de ceilalţi şi să fii atentă la nevoile celorlaţi. În plus, dacă mama l-a tratat pe tatăl tău mai degrabă ca o mamă, am învăţat din start că aşa se poartă femeile cu bărbaţii.

Chiar dacă nu am avut un astfel de model din partea mamei, de multe ori, ne purtăm ca o mamă cu bărbatul nostru atunci când vrem să primim mai multă atenţie şi dragoste din partea lui.

Când îndeplineşti nevoile bărbatului, el devine din ce în ce mai dependent de tine. Am văzut multe situaţii în care bărbatul se descurcă cu multă dificultate acasă, când femeia este plecată. Ca femei, ne confruntăm des cu teama de a pierde relaţia de cuplu şi de aceea încercăm să facem bărbatul atât de dependent de noi.

Ca băieţi, bărbaţii au fost crescuţi de o mamă iubitoare, de aceea le este uşor să accepte acest rol şi în relaţia de cuplu. Bărbatul poate asocia ideea de soţie cu cel de mamă, decât de iubită sau de partener. Sau dimpotrivă, dacă bărbatul tău nu a primit dragostea şi atenţia pe care şi-o dorea din partea mamei, te va lăsa bucuros să joci acest rol.

Când femeia se poartă ca o mamă cu bărbatul ei, relaţia de cuplu mai are un pas până la distrugere

Când te porţi ca o mamă cu bărbatul tău pare să fie bine, cel puţin la început. În realitate, relaţia de cuplu suferă:

Ştim că fiecare băiat ajunge, la un moment dat, să îşi „proclame” independenţa  faţă de mama lui. Aşa că, dacă joci tu acest rol, este inevitabil ca bărbatul tău să se revolte, pentru că băieţii se despart de mamele lor, la un moment dat.

Cu cât îl tratezi ca fiind incompetent, cu atât se va simţi mai incompetent. Cu cât se va simţi mai incompetent, cu atât el te va iubi mai puţin. Cu cât bărbatul tău va deveni mai incompetent, cu atât tu vei deveni mai puţin atrasă de el. Pentru că, nu-i aşa? Femeilor le plac bărbaţii competenţi.

Cu cât te vei purta cu bărbatul tău ca o mamă, cu atât mai mult el te va trata ca pe mama lui. Partenerului tău îi va fi greu să te găsească atractivă fizic, când tu îl tratezi pe el ca pe un băieţel.

Ce-i de făcut?

Tratează-l pe bărbatul tău ca pe un om competent. Nu mai fă lucruri pe care bărbatul ar trebui să le facă el singur. Nu-i mai aminti informaţii pe care ar trebui să şi le amintească singur. Nu fi tu calendarul lui. Când nu-i vei mai aminti ce trebuie să facă, la început va uita de anumite întâlniri sau responsabilităţi. Şi viaţa va fi un haos, temporar. Dar cu timpul, se va obişnui cu acestă situaţie. Important este să nu-ți retragi afecţiunea şi dragostea pentru el în tot acest proces. Ideea este să fii mai mult soţie, decât mamă.

Decideţi împreună care sunt responsabilităţile fiecăruia în relaţie. Important este să nu preiei şi responsabilităţile lui atunci când uită să le facă, le face greşit sau le face nesatisfăcător după standardele tale. Gândeşte-te care sunt comportamentele tale „de mamă în relaţia de cuplu”şi chiar poţi să le scrii, ca să ai o vedere de ansamblu asupra lor. Este important să le identifici şi apoi să fii perseverentă în a adopta un nou rol, cel de femeie şi de iubită. Toate astea presupun să renunţi la control şi să ai speranţă că lucrurile se vor termina cu bine până la urmă.

Nu este uşor să schimbi rolul de „mamă”. E un proces care durează, dar merită făcut pentru că vei ajunge să te simţi mai mult ca o femeie, iar pe partenerul tău îl vei simţi mai mult ca pe un bărbat.

Dacă te interesează acest subiect, precum şi alte aspecte importante din viaţa femeilor, te invit să citeşti mai multe pe www.delialungu.ro