Mind Education

Carte bună: Dare to Lead

Cartea bună pe care o recomand azi este Dare to Lead a autoarei Brene Brown. O carte despre leadership și căi prin care fiecare dintre noi își poate îmbunătăți relațiile la locul de muncă, cu impact asupra relației de cuplu și familie. Mă preocupă subiectul pe care îl aduce în discuție autoarea din cel puțin trei motive: 1) vreau să înțeleg cum cuplul poate fi sprijinit prin dezvoltarea unor comunități conștiente; 2) vreau să știu cum să sprijim companiile și managerii în procesul lor de transformare personală și, firesc, 3) din motive personale, să pot fi alături de colegii mei, să știu cum să fiu de încredere și să am o contribuție la starea de bine și satisfacție a echipei alături de care lucrez.

M-a surprins într-un mod plăcut ideea de leadership care pune accent pe acceptarea vulnerabilității în sensul ei adevărat, pe valoarea pe care am descoperit-o din fericire și eu în conversațiile dificile, și cum construiești încredere și siguranță în relațiile cu colegii. Ar fi grozav ca acest text să ajungă la cât mai mulți manageri, fie că vorbim de managerul unei școli, primării sau companii private pentru a începe să ne asumăm ca și comunitate un proces profund de schimbare și transformare. În prezent, schimbările sunt inevitabile, incertitudinea crește și avem nevoie de spații de siguranță, fără să fim într-un mod de protecție permanent – care de fapt ne consumă resursele și asta ne scade creativitatea și sentimentul de încredere în noi și ceilalți.

Cartea este una foarte practică, cu exemple de abilități și contexte în care ele pot fi exersate și, împreună cu alte două texte pe care eu le recomand celor din companii – Cum să-ți reinventezi viața și Conversații defectuoase, este un text care te motivează să privești relațiile la un nivel mai profund și cu mai multă încredere. Locul de muncă nu mai este acel loc unde oamenilor nu le pasă de tine sau în care e mai bine să te păzești, fără emoții și nevoi emoționale, ci un loc unde poți crește și evolua tu ca om, te poți înțelege și te poți simți în siguranță și cu încredere.

Mi-au rămas în minte multe mesaje, însă pe unul dintre ele aș vrea să-l amintesc și aici: Integritate înseamnă să alegi curajul în locul confortul, să alegi ce este bine, nu ce este distractiv și ușor, să practici valorile în care crezi, nu doar să le predici.

Și pentru că sunt un fan al podcast-urilor, vă recomand și unul cu tema cărții:

Lectură plăcută, să vă lăsați inspirați!