Mind Education

Carte bună: GRIT. Puterea pasiunii și a perseverenței

Cartea pe care o recomand este a Angelei Duckworth, GRIT. Puterea pasiunii și a perseverenței a apărut la Editura Publica. O carte utilă tuturor, fie că sunteți preocupați de propria carieră și dezvoltare profesională și antreprenoriat, fie că sunteți părinți preocupați de creșterea copilului sau de menținerea unor pasiuni în viața d-voastră.

Să fii loial unui scop pe termen lung este unul din mesajele care mi-au plăcut cel mai mult. Combinația dintre pasiune, perseverență și determinare este ceea ce înseamnă GRIT. Oameni care știu ce își doresc, la nivelul cel mai profund și muncesc cu determinare să obțină ce și-au propus, rezistenți față de eșec sau dificultate, sunt cei care reușesc să aibă o viață împlinită și de succes. Despre asta este, scrie autoarea. Și ne oferă pe lângă numeroase studii și povești de viață și multe recomandări concrete. De exemplu, să practicăm o activitate sau să exersăm o abilitate mai bine de doi ani. Alege o activitate, fie că este dezvoltarea unui nou business, yoga, alergat, ceva ce este dificil pentru tine și îți asumi angajamentul practicării ei timp de 2 ani, dacă ești interesat de activitate și cu tenacitate și consecvență duci exercițiul la finalul celor 2 ani sau vei persista dacă îți vei dori și după cei 2 ani. Un excelent exercițiu și pentru familii, numit de autoare Regula unei Activități Dificile pentru a sprijini copiii să-și găsească și urmeze propriul drum.

Mi-au plăcut mult și soluțiile cercetărilor și studiilor autoarei aplicate pentru viața reală și am fost atentă atât la cele dedicate familiilor, cum sunt programele educaționale pe care le puteți consulta pe https://characterlab.org/ cât și a celor dedicate și relației noastre cu munca.

Când spui E prea greu! Renunț! îți antrenezi tendința de a renunța și pierzi încrederea că vei reuși. Nu poți renunța când ai avut o zi proastă. Un mesaj valoros pentru mine și sper și pentru d-voastră și copiii noștri, atunci când dau de greu. Capacitatea de a continua după un eșec este crucială. Unii oameni se descurcă grozav când lucrurile merg bine, dar cedează când dau de greu. Combinația dintre pasiune, perseverență și determinare este ceea ce înseamnă GRIT. Oamenii care știu ce își doresc, la nivelul cel mai profund și sunt muncitori și rezistenți față de eșec sau dificultate, sunt cei care reușesc să aibă o viață împlinită și de succes. Mulți dintre noi renunțăm mult prea des și mult prea repede la ceva ce am început și ni se părea interesant, doar pentru că apar obstacole și greutăți. O metaforă pe care o folosește autoarea este cea despre banda de alergat. Ideea este să te reîntorci pe banda de alergat și a doua sau a treia zi, fără să renunți ușor.

Cum vă puteți evalua GRIT-ul? Autoarea vă propune și o Scală GRIT. Citez doar câțiva itemi: Ideile și proiectele noi mă distrag de la cele anterioare. Obstacolele nu mă descurajează. Nu renunț ușor. Mi s-a întâmplat să mă inspire puternic un proiect pentru scurt timp, dar mai târziu mi-am pierdut interesul.

Dacă vrei să îți cultivi această abilitate, GRIT, îți recomand să citești cartea. Este o valoroasă resursă pentru relația ta cu munca, partenerul de viață, cu copiii și, cum este și firesc, relația ta cu tine.

Cartea   “GRIT. Puterea pasiunii și a perseverenței” are, în perioada 25 – 31 mai 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.