Carte bună: Iraţional în mod previzibil
Când vine vorba de a a lua decizii în viețile noastre, avem tendința să credem că suntem în control și că facem alegeri bune, raționale și inteligente. Dar oare chiar așa este?
De ce persistă durerea de cap după luarea unei aspirine a cărei preț este un cent, dar dispare atunci când costă de 50 de ori mai mult? Cum se face că ideile „morale” legate de sexualitate se schimbă cu mare ușurință datorită mediului online? De ce cuvinte precum „gratis” sau „zero” au o capacitate unică de a ne capta atenția și de a ne determina să cumpărăm mai mult? Oameni inteligenți, cu bune abilități de judecată, iau decizii iraționale zilnic. De altfel, propria minte adesea ne joacă feste subtile și ne predispune la greșeli prostești, uneori dezastruoase.
Irațional în mod previzibil este o lectură splendidă și amețitoare, scrisă de Dan Ariely, profesor universitar și cercetător, a cărui muncă este focalizată pe descoperirea și măsurarea modului în care oamenii iau decizii. Ariely prezintă aspecte din economia comportamentală, punând la dispoziție o serie de experimente surprinzătoare, prin care demonstrează iraționalitatea felului în care oamenii iau decizii legate de alegerea unui partener, căsătorie, schimbarea locului de muncă, costul cafelei, modul în care cumpărăm o mașină, ori vindem un obiect la care ținem. Combinând știința cu experiențele de zi cu zi, autorul explică cum emoțiile, normele, expectanțele precum și alte „forțe” aparent ilogice ne îngreunează raționamentul. Subestimăm, supraestimăm, plătim mai mult, amânăm lucruri – în mod constant. Facem aceleași greșeli mărunte zilnic. Ne lipsește capacitatea de înțelegere a propriilor emoții și a ceea ce ne dorim, iar ca și consecință cădem în capcana deciziilor irațional – previzibile.
O lectură fascinantă, pe alocuri hilară și care pune pe gânduri. Echipează cu o doză semnificativă de înțelepciune prin explicații despre cum pot fi îndepărtate pattern-urile de gândire și forțele ascunse care ne influențează deciziile.
Spor la citit!