Carte bună: Jocul ataşamentului
„Jocul ataşamentului” de Aletha Solter este o carte care vă va schimba perspectiva asupra relaţiei cu copilul vostru.
Cartea m-a atras, în primă fază, prin numele său, „Jocul ataşamentului”. Este vorba despre două lucruri interesante şi importante în aceeaşi măsură pentru mine. Jocul, pentru că încerc să îmi dezvolt această latură atât în relaţia mea cu cei doi copii, dar şi în relaţia mea cu mine, iar ataşamentul pentru că este o cărămidă de bază pe care o putem pune în copilul nostru, pentru succesul lui din viitor.
Cartea vine cu o abordare care este greu uneori de accesat de către părinţi, întrucât este total opusă modului în care noi am fost crescuţi. De obicei, tindem să abordăm lucrurile ori aşa cum am fost crescuţi, de obicei autoritar, ori în varianta opusă şi anume permisiv. Cartea te ajută practic să obţii acea cale de mijloc, să pui limite copilului, însă într-un mod cald şi, în acelaşi timp, să te conectezi cu el.
„Jocul ataşamentului” vă va da idei despre cum să rezolvaţi problemele de disciplină ale copiilor de la naştere până la vârsta de doisprezece ani. Se poate citi cap-coadă sau se poate sări la capitolul care vă interesează în mod special.
Cartea vă va ajuta, de asemenea, să înţelegeţi comportamentele copiilor, emoţiile care se află în spatele acestor comportamente, ce vă pot da, uneori, dureri de cap. Astfel, veţi evita să intraţi într-o luptă de putere si veţi reuşi să ajungeţi la cooperare.
Între coperţile sale, veţi găsi informaţii despre cum să:
- obţineţi cooperarea copilului fără lupte de putere;
- reduceţi rivalitatea dintre fraţi şi să diminuaţi comportamentul agresiv;
- rezolvaţi problema temelor pentru acasă şi a orei de culcare;
- vă sprijiniţi copiii să îşi depăşească fricile;
- consolidaţi relaţia părinte-copil;
- aduceţi bucurie şi râsete în caminul vostru.
Cartea prezintă 9 tipuri de jocuri pe care părinţii le pot folosi pentru a-i ajuta pe copii să îşi formeze un ataşament sigur, jocuri pe care le puteţi folosi pentru diversele probleme pe care le experimentaţi.
Cele 9 tipuri de jocuri sunt prezentate pe rând, fiind completate cu situaţii practice pentru a fi mai uşor de înţeles şi de aplicat de către fiecare:
- Joaca nedirecționată centrată pe copil;
- Joaca simbolică cu obiecte specifice sau cu teme;
- Jocuri de condiționare (cauză-efect);
- Jocuri absurde;
- Jocuri de separare;
- Jocuri de inversare a forțelor;
- Jocuri de regresie;
- Activități cu atingere fizică;
- Jocuri și activități de cooperare.
Printre elementele care sunt de interes pentru părinţi şi care poate fi surprinzător este ideea că plânsul ajută la eliminarea emoţiilor acumulate ale copilului si, drept consecinţă, nu trebuie oprit, ci mai degraba încurajat. Părintele trebuie să fie acolo, lângă copil, pentru ca el să îşi descarce aceste emoţii, dar şi pentru a asigura conectarea.
Aletha Solter recomandă ca atunci când copiii cer să ne jucăm cu ei, să ne aşezăm jos, lângă ei și să le fim alături în joaca lor cu animăluţele, maşinuţele, cuburile. În acest fel, îi ajutăm să se simtă valorizaţi, acceptaţi şi iubiţi. Timpul necesar pentru a crea această legătură prin joacă este de 20-30 de minute pe zi.
Ce mi-a placut foarte mult este că această carte m-a ajutat să înţeleg de ce îmi este uneori greu să mă joc cu copiii mei, să am mai multă compasiune faţă de mine şi să găsesc resursele să continui să caut noi căi de joacă care să îi ajute pe ei şi relaţia noastră.