Mind Education

Carte bună: Mindfulness pentru profesori: cum să obții armonie și productivitate în clasă

Mindfulness pentru profesori: cum să obții armonie și productivitate în clasă (Editura Herald, 2017) este cartea pe care mi-aș dori ca fiecare profesor, educator, părinte, consilier să o citească, să reflecteze și să o folosească ca un ghid pentru propria lui transformare și evoluție. Cultura în care trăim, cu o istorie a relațiilor punitive și distante, fără onestitate și fără puterea de a avea conversații dificile, înseamnă azi adulți – profesori și părinți vigilenți față de greșeală, cu o toleranță scăzută față de disconfortul lor și al copiilor, cu încurajarea individualismului, a competiției și comparației nesănătoase, cu o mare dificultate de a avea o conversație dificilă, are nevoie de o transformare. O transformare a noastră și a școlii într-un spațiu al compasiunii, curiozității și relațiilor sănătoase. Intimitatea este dificilă și frica de vulnerabilitate ne face să ne deconectăm de noi și cel de lângă noi, însă compasiunea este cel mai profund și valoros lucru pe care-l putem face pentru o lume mai bună. Avem acum atât de multe resurse pentru a contribui la crearea unor relații, a familiilor, școlii și a unei comunități sigure și de încredere pentru fiecare dintre noi.

Cartea este scrisă de Patricia A. Jennings unul dintre cei mai prezenți și activi profesioniști în domeniul dezvoltării socio-emoționale a copiilor și a introducerii filosofiei mindfulness în educație. Să pregătim copiii pentru un viitor nesigur, este unul din mesajele autoarei într-o lume în continuă schimbare, impredictibilă și incertă adesea și să le oferim ceea ce au nevoie – reziliență, curaj, creativitate, o inimă deschisă, cooperare, perseverență și adaptabilitate.

Un alt lucru care m-a convins să o citesc pe Patricia și acum mă bucur că este tradusă și la noi, a fost faptul că este un practician de peste 40 de ani a filosofiei mindfulness și a dezvoltat un program pentru profesori denumit Care for Teachers 9 (http://www.care4teachers.com/) ce oferă training, consultanță, curricule și retreat-uri profesorilor pentru sprijini copiii să-și dezvolte compasiunea, reziliența, curajul și empatia. Cartea vă oferă multe exemple practice, tehnici, metode pe care le puteți exersa d-voastră alături de copii, fie acasă, fie la școală, și multe resurse și idei foarte valoroase. Pe site-ul https://www.mindful.org/ găsiți informațiile validate științific, articole și materiale pentru a implementa un program de mindfulness acasă și în școală. Un exemplu de proiect pe care îl prețuiesc și pe care autoarea îl amintește, printre multe altele la fel de valoroase, este cel dezvoltat de Kripalu Yoga School – un program pentru adolescenți pe care aș dori să-l susțin și la noi în școli.

O mare bucurie cartea, vă recomand cu drag să o citiți cu inima deschisă!

Cartea „Mindfulness pentru profesori” are, în perioada 12 – 18 octombrie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.