Mind Education

Carte bună: „Sensurile ascunse ale vieții”, Stephen Grosz

Cartea pentru această săptămână este „Sensurile ascunse ale vieții”  de Stephen Grosz, publicată la Editura Trei și tradusă cu drag și suflet de prietena mea Aura Acasandrei. Cartea lui Stephen Grosz încearcă să ne arate că avem nevoie să ne luăm timp să pătrundem sensul poveștilor noastre, ale celor pe care îi iubim sau pe care viața ni aduce în cale.

Întâmplările pe care Grosz le aduce și le desfășoară sub ochii noștri povestesc despre oameni singuri sau căsătoriți, despre copii sau adulți de succes, despre femei și bărbați. Grosz încearcă să pătrundă în spatele vorbelor, ale semnificației imediate, privește cu înțelegere înspre umanitatea fiecăruia și încearcă să descifreze care sunt înțelesurile nevăzute – care poate fi  semnificația unui secret, ce poate ascunde minciuna, cum furia este un răspuns la tristețe, de ce schimbarea poate fi dificilă, dar necesară, ce ne reține să vedem ceea ce, câteodată, este limpede ca lumina zilei.

Povestea mea preferată este aceea a lui Thomas, un băiețel de 9 ani, cu diagnostic sever, abuzat de mama lui, retras de la școală, internat la clinica de psihiatrie, care îl provoacă pe terapeut în fel și chip. Printre altele, la fiecare ședință îl scuipă cu obidă, scuipat pe care Grosz îl suportă cu stoicism, dar care pe parcurs devine aproape intolerabil. Blocați în procesul terapeutic, Grosz încearcă să găsească semnificația furiei copilului, de ce era important pentru copil ca el, analistul, să se înfurie. Și după căutări și frământări se întoarce înspre copil:

“- Când mă scuipi, am spus, vrei ca eu să ma înfurii pe tine, pentru că dacă mă înfurii înseamnă că eu cred că ai putea fi altfel de cum ești acum. Dacă sunt furios înseamnă că eu încă mai cred că putem repara ceea ce e distrus. 

A tăcut pentru o clipă și apoi l-am întrebat:

– Poți să îmi spui ce e distrus.

– Creierul meu e distrus, prost! Creierul meu nu merge, nu așa ca al altor oameni. Eu nu am un ghiozdan. Sunt un rahat la fotbal. Fac chestii de bebeluș la școală. Ți-am spus că surorile mele exersează înmulțirea una cu cealaltă? Sunt mai mici decât mine, dar pot face toate aceste lucruri pe care eu nu le pot face, pentru că lor le funcționează creierul. Al meu e stricat. 

M-a privit în ochi.

– E foarte trist. Nu-i așa că e foarte, foarte trist?

– Da, e trist. Foarte, foarte trist.

S-a lăsat o liniște adâncă în cameră.

Două zile mai târziu m-a scuipat din nou, însă atunci a fost pentru ultima oară.”

O carte care odată închisă te invită să deschizi ochii cu atenție și să privești  – în jur și la tine.

Cartea „Sensurile ascunse ale vieții” are, în perioada 18 – 24 mai 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.