Carte bună: Voi fi vreodată suficient de bună?
Voi fi vreodată suficient de bună? Will I ever be good enough? Healing the daughters of narcissistic mother? Este cartea autoarei Karyl McBride, unul din autorii și terapeuții cu o preocupare specială pentru tema relației mamă-fiică. Mai ales când relația nu a fost una sănătoasă emoțional. Recomand această carte pentru că întâlnesc multe femei cu un profund sentiment de nesiguranță, neîncredere în relații, fie în relația cu alte femei, fie în relația cu partenerii romantici. Femei nefericite și măcinate de suferințe. Femei care pot supraviețui doar dacă au granițe rigide pentru că nu știu cum este să te simți atât de în siguranță tu cu tine și să nu-i mai percepi pe ceilalți ca o amenințare.
Mi-au plăcut textele autoarei în primul rând pentru că mă preocupă relația mamă-fiică și construcția feminității și pentru că mesajul ei este unul profund uman și plin de compasiune: Vă invit, spune autoarea, într-o călătorie a înțelegerii. Vrem să ne vindecăm și trebuie să o facem în spiritul iubirii și al iertării față de noi însene și față de mamele noastre. O carte care nu încurajează victimizarea și învinovățirea, atacul, ci un text despre responsabilitate și limite sănătoase în relații. Autoarea transmite un mesaj necesar, cred, într-o lume care idealizează maternitatea și blochează vindecarea prin încurajarea negării și a suprimării durerilor din trecut. O mamă nu poate răni. Iubirea ei nu poate răni. O mamă cu propriile ei răni nevindecate rănește și rănește profund fiica, legătura lor este una profundă.
Cartea îți va răspunde la multe întrebări – Cum recunoști o mamă egocentrică și cum te-a afectat relația cu ea? Care sunt căile de vindecare și mai ales, cum îți reconstruiești relația cu ea și cu tine? Poți să mai ai o relație bună cu ea? Când e nevoie să ai limite ferme în relația cu ea pentru a te proteja? Întrebări cu răspunsuri bine documentate după o experiență îndelungată și care arată o bună înțelegere a problemelor din relația mamă-fiică. Narcisismul este un subiect sensibil, cu multe nuanțe și adesea prost judecat și interpretat. Însă, în cultura noastră punitivă, este foarte probabil să fie foarte răspândit ca formă de protecție. Înțelept ar fi să avem răgazul de a-i înțelege mecanismele pentru a ne putea regăsi integritatea și libertatea.
O carte pe care o recomand tuturor femeilor care simt sau au simțit că nu sunt suficient de bune, cu insecurități în relația lor cu ele, cu alte femei sau partenerii lor de viață, care privesc relațiile cu neîncredere și suspiciune. Cum este trăită iubirea de o femeia care a trăit cu o mamă narcisică? Care sunt căile pentru a se înțelege și a-și vindeca rănile fără să le mai reprime și fără să le transforme în mecanisme de protecție care rănesc?
Cartea Voi fi vreodată suficient de bună? are, în perioada 14 – 20 septembrie 2017, reducere de 20% în librăriile Cărturești din Cluj-Napoca.