Mind Education

În căutarea iubirii pe Tinder

Sursa foto: www.pexels.com

Despre Tinder mi-am propus să scriu de mult timp. Prea au fost ciudate experiențele mele cu această aplicație. Și nu doar ale mele. Pentru că atât femeile, cât și bărbații pe care i-am cunoscut se plângeau de „calitatea” celor întâlniți acolo. Fie „ciudați”, „afemeiați”, „femei disperate”, „femei divorțate și isterice”.

Cert este că ai de unde alege, pe gusturile tuturor. Să zicem un eșantion non-probabilistic al populației României. Bărbați singuri, divorțați sau în relație. Căsătoriți, unii chiar cu copii. Pe unii chiar îi cunoști – sunt oameni din cartierul tău. I-ai întâlnit la grădinița copilului tău… îți zâmbesc complice în curtea grădiniței, deși stau chiar lângă soția lor. Bărbați pe care-i cunoști și ai fi crezut că sunt fericiți în relația lor oficială, cea offline. Bărbați care caută doar plăcere. E evident din poza de profil – fie că sunt la bustul gol sau în chiloți. Bărbați căsătoriți sau… nu știi exact, dar nici nu vrei să știi, pentru că ți-e clar că lucrurile sunt complicate dacă în poza de profil apare și o „ea” alături. Și te întrebi ce-o fi în capul lor de și-au pus tocmai poza aia?! Poate un menaje-a-trois? Sau poate pur și simplu au fost neinspirați?

Bărbați care vor să știi din start că sunt părinți și-și pun la poza de profil cea mai dulce imagine a pruncului lor, dar desigur, și ei dau bine-n poză. Recunosc, mă înmoaie pozele astea. Pentru că și eu sunt părinte singur și mă gândesc că poate acei bărbați îmi înțeleg mai bine preocupările. Sau poate nu și, pur și simplu, nu se sfiesc să-ți propună doar o aventură.

Mai dai și peste poze preluate de pe net, cu tineri chipeși și serioși, cu păr bogat și supli, în spatele cărora se ascund bărbați în vârstă, cu chelie, care, deși pe plan profesional sunt foarte realizați, la nivel personal sunt extrem de complexați. Sau pur și simplu își caută o însoțitoare pentru petrecerea de Crăciun din firmă, să dea bine, să fie invidiați. Așa că vor să se asigure că ești stilată, porți tocuri înalte, fuste scurte și scoți pe dinafară tot ce e nevoie ca să-și îndeplinească target-ul.

Replici învechite, replici noi, amuzante sau cu tentă sexuală… care te invită, te incită sau te revoltă. Îți ștergi contul de zeci de ori și totuși revii. Pentru că știi că e cel mai la îndemână. Poate și mai sigur… sau nu. Când te poți preface sexy și volubilă, în timp ce stai în pijamaua ta lălâie, mirosind a mâncare și copii. Când te ascunzi în spatele tastelor și pretinzi că ești altcineva. Un altcineva mai atrăgător, mai interesant, mai relaxat, mai îndrăzneț decât în realitate.

Desigur, când (și dacă) vine momentul unei întâlniri adevărate, pe viu, dezmăgirea poate fi chiar foarte mare. Rămâi și mai neîncrezător și, chiar dacă te reîntorci online, începi să îți măsori cuvintele, să îți imaginezi scenarii, să fii mai precaut. Pentru că n-ai cum să-l cunoști pe celălalt cu adevărat.

Și-atunci… oricine, doar să fie? Să nu fii singură? Sau mai bine îți ștergi contul? Ei, nu fi și tu așa pretențioasă!, îmi amintesc o replică a unui drag prieten (tot de pe Tinder cunoscut). Că, deh, cert e că sunt acolo și bărbați serioși, onești și chiar atrăgători. Dar poate nu ești TU pe placul lor.

Și totuși, am prietene care și-au găsit iubirea pe Tinder. Să fi fost norocul? Destinul? Sau poate, pur și simplu, au știut ce vor? Au transmis un mesaj nevirusat și, astfel, lucrurile s-au cernut singure?

Când îți dorești să fii iubit, dar încă n-ai suficientă încredere, când tocmai ai ieșit „șifonat” dintr-o relație sau căsnicie, GPS-ul iubirii este virusat. Nici nu e de mirare că mesajul pe care-l transmiți mai departe este la fel. Cel de la capătul celălalt înțelege altceva decât ai fi vrut tu să transmiți. Poate alterat de propria-i suferință sau intenție. Așa că prea multă durere sau neîncredere din ambele părți nu are cum să ducă la ceva bun. Când te joci cu cuvintele sau te ascunzi în spatele lor, ca să…nu creadă că sunt o disperată, că vreau să mă mărit din nou, că-mi caut tată pentru copil, că vreau o relație frumoasă de iubire – doar că iubirea e un concept mult prea valoros să-l pui în contextul aplicației ăsteia. Ba ți-e aproape jenă să spui că asta cauți. Dar după ce-ți clarifici ție cine ești și ce-ți dorești, lucrurile par mult mai ușoare. Parcă și cei cu care alegi să povestești sunt altfel. Și cu siguranță, nu vei mai pierde timpul în conversații sterile sau abuzive. Chiar cu riscul de „a părea penibil”. Pentru că de data asta ești hotărât. Știi că vrei să iubești din nou.