Mind Education

De ce o Școală pentru Cuplu?

Este simplu și firesc, deopotrivă: Școala pentru Cuplu este proiectul meu de suflet, dar și al colegilor mei de la Mind Education Health. Și asta pentru că împărtășim credința profundă în cuplu și căsnicie, în relații fericite. În familie și o viață armonioasă, cu tihnă și înțelegere, cu pasiune dar, mai ales, în puterea de a trece peste încercările unei relații în doi. Este, dacă vrei, un proiect pentru cei care cred în iubire și cuplu, în ciuda numeroaselor greutăți și încercări prin care, vrând-nevrând, uneori trebuie să trecem: divorț, singurătate, teama de eșec și intimitate, relațiile „nepotrivite” sau alegeri dureroase. Pentru cei care au avut un trecut greu și își doresc să nu mai repete alegerile traumatizante ale părinților lor. O școală pentru cei care cred că numai în doi evoluăm, creștem, ne „luăm zborul”, ne simțim liberi să construim. Să ne împlinim visele, să fim alături unul de celălalt.

Trăim într-o cultură cu o istorie în care grija pentru cuplu a fost mai puțin prezentă – și este momentul să schimbăm asta. Pentru fiecare dintre noi! Pentru copiii noștri. Ei vor și pot avea astfel un alt model de relație, de iubire. Frumos și real, sănătos, autentic și cu mult mai puține dureri, eșecuri sau suferințe. Multe din rănile sau cicatricile din dragoste își au rădăcinile tocmai în trecutul nostru: în relația cu părinții, bunicii și străbunicii noștri, în relațiile noastre romantice de-a lungul vremii, dar și în cultura în care trăim.

De cât de mult cred cei din preajma noastră în cuplu și pentru câți dintre ei relația este o prioritate. Un efort, o muncă, o preocupare. Nu ceva ce vine de la sine doar pentru că am ales „bine”. Mulți caută bărbatul sau femeia „potrivită”, au îndoieli și caută „certitudini”, resping mulți pretendenți în căutarea unui partener „mai bun”. Și, adesea, eșuează ori în singurătate, ori în alegeri la fel de nepotrivite. O relație bună înseamnă atenție, prezență și înțelegere în doi, adică ambii să își asume construcția și grija relației. Nu este despre cât și ce dai, cât primești și cât oferi. Nu este o tranzacție comercială.

Cred în cunoaștere: ea ne ajută să îl înțelegem pe cel de lângă noi, dar mai ales să ne înțelegem pe noi. Cu trecutul nostru, care devine prezent ori de câte ori ne simțim în nesiguranță. Ne apărăm, reacționăm; ori ne închidem în noi și ne pierdem încrederea în partener, ori am vrea să îl schimbăm, reparăm, să fie altfel, și felul în care noi reacționăm și apărăm îl rănește pe partener și reacționează și el: ne rănește la rându-i.

Fiecare cuplu trece prin diverse momente: îndrăgostire, respingere, conflicte, tensiuni, incompatibilități, sau înțelegere, compasiune și empatie. Sunt cupluri care depășesc momentele grele cu bine, altele nu. Nu înseamnă că este bine sau rău. Însă conflictul, tensiunea, ne ajută să vedem ce avem de înțeles, mai ales despre noi. Și despre nevoile noastre. Unele ascunse, adânc uitate sau amorțite. Ajunși acolo, vom putea să avem compasiune pentru noi și empatie pentru el sau ea. Dar asta implică decizia, alegerea a două persoane. Îl poți înțelege pe celălalt fără să îl rănești numai când te vezi pe tine, cu trecutul și nevoile tale. Cum te-a influențat pe tine trecutul tău. Și, astfel, să recapeți tu controlul asupra vieții tale.

Avem nevoie de mentori, de cupluri de la care să învățăm, de cunoaștere să ieșim din hățișurile minții care ne sabotează relația, pe noi și dreptul nostru la fericire și iubire.

Ce vom face în cadrul Școlii pentru Cuplu?

În primul rând vom sprijini cuplurile care își doresc o viață armonioasă în doi, printr-un proiect special, unde se pot înscrie 9-10 cupluri pe care îi vom sprijini timp de 3 luni să se redescopere, să-și regăsească bucuria de trăi împreună, pasiunea, sentimentul de siguranță și încredere. Să aibă viața pe care și-o doresc.

Ce vor primi cuplurile care se înscriu în Școală?

În al doilea rând, vom organiza workshop-uri, tabere pentru cupluri și conferințe pentru a face cât mai accesibile informațiile științifice despre traiul în doi: Cum să rămânem într-o relație și să ne simțim împreună împliniți cu realitatea vieții de cuplu. Sau: Ce pot face cei singuri pentru maturizarea și evoluția lor personală, pentru a alege și a atrage un partener disponibil, matur și preocupat, interesat de viața de cuplu.

În al treilea rând, vom organiza evenimente și proiecte speciale pentru bărbați pentru a-i sprijini să fie alături de partenera și copiii lor, a-i iubi și, nu în ultimul rând, de a avea încredere în ei, ca bărbați și tați. Pornim de la convingerea profundă că avem nevoie de bărbați maturi emoționali și responsabili pentru o viață de familie armonioasă și echilibrată. Rolul lor este atât de valoros în viața de cuplu, dar și în viața copiilor. Și, bineînțeles, prin proiectele noastre, vom susține și încuraja femeia să aibă încredere în ea – pentru a avea puterea, curajul și înțelepciunea de a-și construi alături de partenerul ei viața frumoasă pe care și-o dorește.

În al patrulea rând, vom dezvolta un program de cercetare în domeniul vieții de cuplu și al familiei cu scopul de a aduna cât mai multe informații utile oricărei relații împlinite. Scopul cercetării este în primul rând înțelegerea realităților spațiului și vremurilor în care trăim, a obiceiurilor și culturii – și cum toate aceste coordonate ne-au influențat și ne influențează viața de cuplu, convingerile despre relații, despre masculinitate sau feminitate. Poveștile de viață ale cuplurilor sunt o sursă atât de valoroasă pentru fiecare dintre noi, modele de relații fericite și împlinite din care putem învăța și pe care, mai apoi, le putem transpune în propriile noastre vieți.