Depresia, boala secolului nostru
Auzim din ce în ce mai mult vorbindu-se despre depresie ca fiind boala secolului nostru. Și nu departe de adevăr, depresia este o tulburare afectivă foarte des întâlnită, procentul populației afectat de depresie fiind în creștere. La nivel mondial peste 300 milioane de oameni sunt afectați de această boală, iar în România este întâlnită în număr la fel de îngrijorător: aproximativ un milion de oameni. Datele de mai sus sunt raportate de Organizația Mondială a sănătății, dar cu siguranță cifrele reale sunt mult mai ridicate și nu sunt raportate din motive precum: slabă informare, incapacitatea de a recunoaște simptomele sau de a solicita ajutor dacă le identificăm la noi sau la cei din jurul nostru.
Depresia ne afectează și este un subiect foarte important atât la nivel individual cât și la nivel organizațional.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care ne-am hotărât să creăm o serie de articole pe această temă care să explice mai bine ce stă în spatele acestei boli, cum apare, cum se manifestă, ce o susține și ce putem face în cazul în care simțim că noi sau cineva din jurul nostru este afectat. Și cum putem să ne implicăm mai mult și să luptăm împotriva ei.
Și deși este o tulburare foarte dificilă și complexă, există tratamente eficiente (psihiatrice și psihoterapeutice) și soluții prin care cei apropiați (fie din familie, fie de la locul de muncă) pot fi alături și pot ajuta; aspecte foarte importante dealtfel.
Cum recunoaștem depresia la noi sau la cei din jurul nostru?
Înainte de discuta despre aspectele care ne-ar îndrepta atenția către o posibilă depresie, este important de menționat că acestea sunt doar orientative și că este esențial nu să ne autodiagnosticăm, ci mai degrabă să putem identifica dacă sunt aspecte dintre cele descrise în continuare care să ne îngrijoreze. Pentru ca în acest caz să putem apela cu încredere la ajutor specializat, de exemplu la psihoterapie.
În cazul depresiei, există mai multe aspecte care sunt perturbate pe o perioada mai lungă de timp, aproximativ 2-3 săptămâni. Mai exact, existența depresiei ne afectează semnificativ calitatea vieții:
- nu mai găsim sens și scop în viață și în lucrurile din jurul nostru
- simțim o senzație profundă de neajutorare, de tristețe și/sau vină
- trăim clipele și orele cu o senzație de gol interior
- ne este foarte greu să ieșim din starea această de tristețe și lipsă de sens
- simțim nevoia să ne izolăm, nu dorim compania altora chiar dacă de obicei suntem persoane sociabile
- ne pierdem foarte ușor energia și cheful
- calitatea și cantitatea somnului sunt afectate astfel încât fie avem insomnie, adormim foarte greu și ne trezim des, fie dormim foarte mult față de programul nostru obișnuit de somn
- comportamentul alimentar este influențat – fie avem un apetit foarte ridicat, fie dimpotrivă, apare lipsa dorinței și a senzației de foame
- avem o iritabilitate crescută, suntem mult mai reactivi
- dorința sexuală a scăzut semnificativ
- avem o eficiență mai scăzută în realizarea activităților curente de la birou sau de acasă
- ne concentrăm mai greu, sunt influențate abilitățile de rezolvare a problemelor și ne-a scăzut sau a dispărut complet motivația pentru (aproape) orice activitate
- au apărut gânduri (sau tentative) de suicid
Ce cauzează sau favorizează apariția depresiei?
În general nu există un singur factor determinant al depresiei, ci o serie de factori care pe parcursul vieții individului există și acționează diferit, pentru ca mai apoi, interacțiunea lor să ducă la declanșarea depresiei. Fiecare individ este unic și astfel importantă este analiza individuală a resurselor personale, a evenimentelor de viață și a factorilor individuali și de mediu care pot favoriza apariția sau instalarea depresiei. Și abordarea adaptată a acestor aspecte.
Dacă ar fi să numim câțiva dintre cei mai importanți factori atunci am putea vorbi despre:
- factorii genetici care indică faptul că apariția unei tulburări depresive poate fi accentuată de existența unei astfel de tuburări la membrii familiei; în același timp, există studii care arată că această tulburare poate apărea și fără existența unui astfel de istoric.
- compușii chimici din creier, neurotransmițătorii, responsabili de reglarea emoțională incluzând serotonina și dopamina sunt alți factori iar dacă aceștia nu funcționează corect pot determina apariția depresiei
- factorii de mediu sunt fie trecuți fie prezenți; dacă ne referim la factorii trecuți, putem discuta despre traumă sau abuz sau bullying, gestionați doar temporar; factorii prezenți pot fi legați de condiții dificile la locul de muncă, pierderea locului de muncă, probleme în relații, dispariția cuiva drag sau lipsa unui grup de prieteni. Există studii care susțin importanța vitală a relațiilor sociale ca element de prevenție a depresiei și care recomandă un grup social prezent în viață noastră (ca diferențe de gen, sunt recomandate 5 prietene pentru femei și un prieten apropiat pentru bărbați)
- factorii psihologici se referă la predispoziția individuală înnăscută spre negativitate
De ce să spunem nu depresiei?
Depresia, deși tratabilă, este considerată o tulburare dificilă și poate avea impact asupra multor aspecte ale vieții noastre. Depresia ne influențează organic și putem resimți fizic dureri de cap, de stomac sau scăderea sistemului imunitar. Poate determina sau favoriza disfuncții sexuale, consum de substanțe, izolare socială, anxietate, automutilare, probleme în cuplu, familie sau la locul de muncă sau tentative de suicid.
Acestea sunt numai câteva dintre motivele care ne ajută să înțelegem că existența depresiei poate aduce cu ea și alte tulburări sau dependențe în viața noastră și că este important, ca pentru o viață bună a noastră cu noi și cu cei dragi, să îi înțelegem gravitatea și să avem curaj să cerem ajutorul pentru prevenție sau tratament. Revenim curând și cu alte articole pe această temă.
Dacă ai întrebări, îți dorești să aprofundezi acest subiect sau să faci o schimbare în viața ta, te pot ajuta. Scrie-mi la adresa irina@mindeducation.ro