Mind Education

Depresia – cât de periculoasă este de fapt?

screen-shot-2016-09-12-at-16-40-47
screen-shot-2016-09-12-at-16-41-05

În ediția de aprilie a revistei Glamour, Domnica Petrovai a vorbit despre depresie – cum o recunoaștem, ce impact are în rândul tinerilor și, mai ales, când este nevoie să apelăm la un specialist. Este vorba de o problemă de sănătate frecventă, care poate fi tratată cu ajutor de specialitate. Însă, pentru asta, cel mai important și, totodată, cel mai dificil, este să o recunoaștem.

Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate emoțională în rândul adulților și al tinerilor, cu cea mai mare frecvență a recăderilor. Depresia este o tulburare de dispoziție persistentă, care se manifestă prin pierderea interesului pentru activitățile plăcute („lucrurile care înainte îmi făceau plăcere, acum mă irită sau mă plictisesc”), insomnie, tulburări de apetit, consum alimentar în exces cu creștere în greutate sau pierderea apetitului, probleme de concentrare, cu accese de furie și iritabilitate, sentimente de neajutorare.

Este adevărat că există și situații în care trăim evenimente dureroase și pierderi, însă cel mai adesea depresia este datorată unui mod de gândire care ne sabotează. Nu necazurile ne tulbură, ci modul în care mintea noastră interpretează evenimentele. Însă noi suntem cei care putem prelua controlul asupra minții noastre noastre, desigur cu efort și exercițiu. Trebuie să învățăm să facem diferența între realitate și interpretare, să ne observăm mintea care construiește gânduri și scenarii care ne dau o stare de deprimare.