Mind Education

Jurnal de părinte: Depresia copiilor, cum o recunoaștem și ce pot să facă părinții

Depresia copiilor, cum o recunoaștem și ce pot să facă părinții a fost subiectul propus de Domnica Petrovai într-una din edițiile emisiunii săptămânale de la Radio Cluj – Jurnal de părinte.

Depresia este o tulburare de sănătate mentală a copiilor adesea nerecunoscută și netratată. Este normal pentru copil să se simtă iritat, furios, irascibil, însă dacă trăirile lui persistă și îi influențează funcționarea, copilul are nevoie de ajutor.

Unul dintre cele mai frecvente mituri despre copii este că ei nu pot fi nefericiți, ceea ce este fals. 1 din 20 de copii suferă de depresie clinică. Dacă unul dintre părinți a avut un episod depresiv, riscul copilului crește. Dacă ambii părinți au suferit de depresie sau sunt depresivi, riscul este și mai mare. Cauzele sunt multiple și complexe – vulnerabilitatea genetică și un mediu stresant. Mulți părinți se simt vinovați, însă cauzele sunt mult prea complexe.

NU ești un părinte „rău” dacă copilul tău are depresie. Are însă nevoie de ajutorul tău.

În primul rând să ceară ajutor de specialitate, un consult la pediatru, medic de familie, psiholog clinician sau psihiatru. Părintele să îi ofere siguranță emoțională, să nu îl pedepsească, chiar dacă modul în care el exprimă depresia este prin comportamente de irascibilitate, morocăneală sau agresivitate.

Depresia netratată poate schimba funcționarea creierului, modificând capacitatea lui de autoreglare emoțională, de aici și comportamentele de risc, cum este agresivitatea, consumul de alcool.

Cereți ajutor când observați schimbări în comportamentul și dispoziția copilului.

Depresia este o tulburare de sănătate mentală care afectează foarte mulți copii. Simplul fapt că îi iubiți nu le tratează depresia. Au nevoie de tratament de specialitate.

Este dificil pentru părinți să accepte, însă sunt copii cu depresie la vârste foarte mici, înainte de începerea școlii.

Marea majoritate a copiilor cu depresie au și o problemă de anxietate, se îngrijorează excesiv, au diferite frici și temeri, însă se simt lipsiți de valoare, nu au încredere în ei și au gânduri negative despre ei, despre ceilalți sau despre lumea înconjurătoare.

Modul în care gândesc este influențat de depresie și poate fi schimbat prin terapie.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.