Mind Education

Jurnal de părinte: Ce înseamnă plictiseala copiilor și de ce anume au ei nevoie?

Întâlnesc mulți părinți care se plâng de faptul că, adesea, copilul lor se simte plictisit și nu știe ce să facă. Cum aleg să răspundă unii părinți? Îi oferă copilului alternative, îi spun acestuia să se joace singur, pentru că le este greu să tolereze plictiseala copilului.

Ce înseamnă ea și ce am putea să facem noi, ca și părinți?

1.În primul rând să tolerăm noi plictiseala noastră, să fim un model pentru copil. Să ne vadă în momente în care nu facem mai nimic, stăm pur și simplu. Fără să fie nevoie să stăm pe telefon sau să ne uităm la TV. Dificultatea noastră de a ne tolera disconfortul crește riscul dependențelor, de FB sau internet. Relaxarea și odihna să fie momente de reflecție sau tăcere. Așa ne reconectăm cu noi și nevoile noastre. Așa mintea noastră are răgazul de a procesa toate evenimentele din timpul zilei. Altfel, devine un haos și o grabă care crește anxietatea și neliniștea.

2. Să-l lăsăm pe copil să se plictisească. Așa devine autonom și mult mai creativ. Se reîntoarce la el și nevoile lui, așa va explora. Și, valoros pentru el, va tolera disconfortul și nu va evita. Va învăța auto-controlul.

3. Limite clare pentru folosirea tehnologiei. Să nu fie folosită la masă, când vorbiți sau aveți un timp pentru familie. Să nu fie telefonul sau tableta mai tot timpul prezentă în ceea ce face copilul sau d-voastră.

4. Mențineți atenția pentru responsabilitățile copilului. Fiecare are responsabilități, care chiar dacă par plictisitoare este nevoie să fie făcute. Nu renunțăm pentru că nu ne face plăcere.

5. Simplificați viața copilului. Supraîncărcarea programului duce la creșterea iritabilității, nervozității, neliniște. Să aibă timp pentru joacă liberă, mai ales afară în natură și cu copiii.

 

Găsiți aici înregistrarea audio:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.