Mind Education

Jurnal de părinte: Cum încurajăm spațiul spiritual al copilului?

Într-o emisiunea anterioară de la Radio Cluj am vorbit despre cum încurajăm spațiul spiritual al copilului. Mai mult ca niciodată, într-o cultură unde banii, faima deșartă și îndreptățirea, narcisismul au devenit mult prea prezente și toxice, copiii noștri au nevoie de sprijinul nostru atunci când își caută sensul și noi, ca părinți, avem nevoie să ne descoperim și să ne întărim propria spiritualitate. Ceea ce aduce pace, sens și transcendență. O conștientizare a faptului că sunt parte din ceva mai vast decât mine.

Cum încurajăm spațiul spiritual al copilului?

1.Creați-vă propriul spațiu interior pentru a trăi cele mai profunde valori în relația cu copilul. Graba, oboseala, îngrijorările și propriile vulnerabilităţi din trecut ne fac să fim reactivi și mai puțin prezenți. Avem nevoie să ne reconectăm cu noi înșine. Să ne reîntoarcem în spațiul nostru interior. Conectarea cu natura, plimbările, odihna, meditațiile sau rugăciunea ne ajută să ne regăsim.

Suntem prea obosiți, stresați, prinși cu prea multe gânduri. Și, în consecință, departe emoțional de noi și copil. 

2.Cultivați experiențele de contemplație.Momente de liniște și tăcere alături de copil. Prezenți. Așa ne conectăm profund, emoțional. Îmbrățișari, mângâieri calde, tandre și afectuoase. Copilul se simte iubit. Jucați-vă în iarbă, îmbrățișati un copac, priviți gâzele. Nu suntem singuri. Natura, oamenii dragi ne dau siguranță.

Sentimentul legăturii, empatia, claritatea, bunătatea și onestitatea ne dau încredere în noi și ceilalți. Încurajați explorarea și curiozitatea, fără convingeri religioase punitive și amenințătoare, de genul: dacă nu ești cuminte te vede Dumnezeu și te pedepsește. Copiii au nevoie de o spiritualitate sănătoasă, o conectare cu spațiul lor spiritual și Divinitatea în forma potrivită lor. Din punct de vedere biologic, suntem construiți să avem legături spirituale.

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.