Mind Education

Jurnal de părinte: Fetele și relația lor cu telefonul

Pentru că mulți părinți se plâng că au probleme în a impune fiicei lor anumite reguli de folosirea a telefonului, am ales să vorbesc despre acest subiect în cadrul rubricii săptămânale Jurnal de Părinte, de la Radio Cluj.

Ce înseamnă însă telefonul pentru o fată? În primul rând, în perioada preadolescenței fiica d-voastră încearcă să se desprindă, cum este și firesc, de părinți și are mare nevoie de un grup de prietene. Important este ca d-voastră să nu vă simțiți respinși, să nu încercați să vă agățați de ea, să o controlați, să o verificați pentru că nu mai știți prea multe despre viața ei.

Cu cât veți avea o relație mai bună, de încredere cu ea, cu atât ea vă va cere ajutorul când are nevoie de el. Sau sunt părinți care devin mult prea detașați și desprinși de fiica lor, cu explicația așa zisei independențe.

Copiii au nevoie de noi, cel puțin până la maturizarea emoțională completă și asta înseamnă aproximativ 24 de ani. Relația este sigur însă diferită. Aveți câteva rutine și ea are un grup de prieteni, însă are nevoie să îi acceptați și înțelegeți toate răbufnirile, frustrările, furia acumulată la școală. Să îi acceptați disconfortul fără să reacționați personal, fără să o atacați, judecați, criticați. Îi este greu să se controleze tot timpul.

Și, dacă revenim la telefon, fetele sunt de fapt dependente acum de relația cu prietenii, iar calea de conexiune este telefonul. Nu sunt dependente de telefon, ci de apropiere. Au nevoie să fie sprijinite să își construiască relații sănătoase cu fetele.

Până aproximativ la vârsta de 14 ani le este greu să pună limite răutăților și sunt mult mai vulnerabile, și asta înseamnă ca noi părinții să fim pentru ele un sprijin. Să le oferim căldură și înțelegere. Să ne purtăm ca niște părinți. Să le punem limite când este nevoie de limite, să le protejăm. Limită și pentru telefon, pe care firesc să o respectăm și noi.

De exemplu regula ca înainte cu 2 ore de somn să nu stăm pe telefon. Ceea ce înseamnă că citim, ne relaxăm, povestim. Ne reconectăm unii cu ceilalți. Noi suntem un model pentru ele.

Găsiți mai jos înregistrarea audio:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.