Mind Education

Jurnal de părinte: Reziliența emoțională a copiilor – cum să creștem copii curajoși și rezilienți (2)

În emisiunea anterioară am început să vorbim despre cum îi sprijinim pe copii să se adapteze și momentelor dificile, stresante.

Astăzi continuăm. Găsiți aici înregistrarea audio de la Radio Cluj a rubricii Jurnal de părinte:

1. Când copilul învăță să-și accepte, conștientizeze și înțeleagă trăirile, emoțiile fără să fugă de ele sau fără să le evite și să simtă că sunt de necontrolat, copleșitoare. Ne-acceptarea lor duce la un sentiment și mai inconfortabil. De exemplu, dacă copilul vorbește despre fricile lui și simte că este acceptat, atunci îi va fi mai ușor să se expună la situațiile de care îi este frică, nu să fugă de ele. Devine mai curajos.

2. Când înțelege și conștientizează din discuțiile cu adulții și modul în care vorbesc adulții cum emoțiile îi influențează modul în care gândește și cum reacționează, și învață faptul că mintea judecă și interpretează adesea situațiile de viață în funcție de cum simte. De exemplu, când simte furie, gândul poate fi colegul meu nu mă place și să reacționeze prin izolare sau să înceapă să se gândească că nu este un copil interesant și că el este vinovat pentru comportamentul colegului.

3. Când învață că el este responsabil de ceea ce simte, gândește și cum reacționează fără să dea vina mai mereu pe ceilalți. Când îți asumi ceea ce faci, vei simți că ai control mai mare asupra vieții tale. Cu cât simți că ai control asupra vieții tale și este în puterea ta să faci lucruri valoroase cu atât o să faci față mai bine și dificultăților.

4. Când copilul învață să fie perseverent, să nu renunțe la greu, să nu interpreteze personal ceea ce nu știe sau îi e greu să facă acum. Depune un efort sau schimbă strategia pentru a obține ceea ce vrea, însă uneori învață și să renunțe fără să se simtă prost. Când învață să dea vina pe ceilalți, atunci rezistența lui scade. Și aici nu vorbim de auto-critică, ci de asumare.

5. Când copilul învață să nu se ia foarte în serios și să nu catastrofizeze sau să dramatizeze situațiile dificile de viață. Umorul adesea ne ajută să ne simțim mult mai relaxați când situația devine dificilă. Copiii care pot să vadă lucrurile dintr-o perspectivă mai largă, vor fi mult mai rezistenți.

6. Când copilul este confruntat cu responsabilități fără o motivație vizibilă, cum este curățenia în camera lui, învață să facă lucruri care nu au recompense sau plăceri imediate. Cu cât copilul devine mai autonom, cu atât el va fi mai rezilient.

7. Când copilul se percepe ca un luptător, nu ca o victimă și neputincios. Mentalitatea de victimă scade sentimentul că tu poți face schimbări și poți depăși momentele stresante și dificile.

8. Când copilul știe să ceară ajutor, să vorbească cu prietenii, simte că are un sprijin și că este acceptat și înțeles. Relațiile bune și de încredere ne dau puterea de a face față dificultăților.

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30. Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.