Mind Education

Lupta pentru putere în cuplu. Cum o depășim pentru a ajunge la intimitate

„Nu ne mai înțelegem, ne certăm mereu”, spun multe dintre cuplurile care vin la psihoterapie. Lupta pentru putere este, inevitabil, o etapă care apare în viața oricărui cuplu. Este adevărat că putem avea neînțelegeri, dar când anume degenerează ele într-o veritabilă luptă pentru putere? Ei bine, atunci când unul sau ambii parteneri părăsesc „ringul de box” încărcați de furie, amărăciune și resentimente – atunci putem vorbi, practic, de o bătălie emoțională. De luptă pentru putere. Când, însă, aceste situații se repetă frecevent este indicat ca partenerii să analizeze și să reevalueze aceste episoade, să le observe punctul de plecare, ce le declanșează, cum s-au amplificat în timp. Și asta împreună, discutând rațional și cu calm.

Pentru a depăși lupta pentru putere în cuplu, Michael Gurian, în cartea sa „Lessons of Lifelong Intimacy”, ne recomandă nouă practici zilnice pe care le putem pune în aplicare.

Este posibil ca și eu să-l critic cu privire la anumite aspecte: pot fi altele decât cele pentru care sunt criticat sau pot fi aceleași. Deseori, pacienții care vin la cabinet spun: „mă critică pentru lucrurile astea, se așteaptă ca eu să le fac, dar el/ea nu le face la rându-i”. Un exemplu minor: este posibil să îl presezi pe partener să mănânce mai sănătos sau să slăbească, deși nici tu nu mănânci sănătos sau nu ai suficientă grijă de tine.

După o săptămână voi vedea în ce măsură au apărut schimbări pozitive în căsnicia mea.