Mind Education

Nuanțe întunecate de personalitate și colaborare. Există?

Sursa foto: www.pexels.com

Vă amintiți de personajul principal al serialului Dr. House? Sau de Walter White (Heisenberg) din Breaking Bad? Și de Frank Underwood, din celebra serie House of Cards? Toate aceste trei personaje, atent construite, puternice și carismatice, au însă vieți singuratice și cu relații personale și profesionale complicate. V-ați întrebat însă cum ar fi să îi aveți colegi la locul de muncă si să lucrați cu astfel de persoane? Aceste personaje descriu de fapt, într-o formă accentuată, trei trăsături de personalitate: narcisism, psihopatologie și machiavelianism. Vă invit să le luăm pe rând și să vedem cum arată colaborarea, coordonarea și situațiile conflictuale împărțite cu persoane cu aceste trăsături într-un context de muncă.

1. Despre nuanțe narcisiste

Aceste nuanțe arată orientarea exclusiv către nevoile și contribuțiile personale și ignoră sau diminuează nevoile celuilalt. Curiozitatea acestor persoane pentru a înțelege perspectiva celuilalt apare, în cel mai bun caz, după ce au fost îndeplinite obiectivele proprii și pentru a le confirma valoarea lor de coechipieri sau lideri. Nuanțele narcisiste exprimă nevoia constantă de apreciere din partea altora și este de cele mai multe ori atât de subtilă și bine mascată încât poate fi ușor confundată cu oferirea de ajutor, de sacrificiu. Această confuzie e mai frecventă pentru cei obișnuiți să servească nevoilor altora înaintea nevoilor lor. Asumarea rolului de erou, de salvator, atrage automat aprecierea altora și confirmarea valorii personale, unice. Aceste persoane se vor angaja în cauze nobile vizibile, atent alese ca o confirmare a bunătății lor unice, specială.

Colaborarea cu aceste persoane este dificilă pentru ceilalți și în cel mai bun caz, e tranzacțională. Înțeleg relațiile prin filtrul “e despre mine sau despre tine”, fără a putea înțelege varianta în care e în același timp și la fel de mult “despre amândoi”. Colaborarea autentică înseamnă că ambele părți implicate își înțeleg și respectă reciproc perspectivele și soluțiile sunt gândite în termeni de “împreună”, de câștig reciproc și nu tranzacțional. Persoanele cu nuanțe narcisiste consideră colaborarea doar ca un joc în care se răspunde, pe rând, narcisismului celuilalt: “dacă mă comport în acord cu perspectiva ta înseamnă că cedez nuanțelor tale narcisiste”. De aceea colaborarea cu aceste persoane este greoaie și uneori pare pentru celălalt un drum singuratic. Replica celebră a lui Dr. House “Primesc puncte bonus dacă mă comport ca și cum mi-ar păsa?” surprinde foarte bine ce înseamnă colaborarea cu un coleg narcisist.

Tendințele narcisiste sunt poate cele mai dependente de contextul social, de interacțiunile cu ceilalți tocmai pentru că valoarea personală se simte (doar) prin validarea și acceptarea celorlalți. Aceste persoane au nevoie de ceilalți ca să își confirme calitatea și de aceea vor prefera contexte sociale, colegi, colaboratori și prieteni cu putere și influență socială. Apropierea și asocierea lor cu aceste persoane și contexte influente are rolul de a confirma valoarea și “unicitatea” lor. Pentru că trăsăturile narcisiste vorbesc despre persoane speciale, unice, superioare celorlalți, cu drepturi mai multe și mai speciale.

Cum se comportă liderii cu nuanțe narcisite? Sunt preocupați de beneficiile și traseul lor de dezvoltare, neglijează sau minimizează nevoile celorlalți din echipă; aleg să se implice în proiecte care sunt flatante pentru reputația lor și nu neapărat pentru rezultatele sau finalitatea proiectelor. Sunt persoane opace la nevoile celorlalți, de aceea negocierea pachetului de beneficii sau al planului de dezvoltare, de exemplu, poate lăsa sentimente de frustrare, rușine sau vină celui care le-a solicitat. Persoanele care lucrează cu un lider narcisist vor avea sentimentul că obiectivul principal al echipei este de a-l mulțumi pe lider și că performanța individuală și a echipei este evaluată prin gradul de apreciere care-i revine liderului. În situații de eșec liderul nu-și va asuma responsabilitatea și va da vina pe ceilalți, la fel cum în situații de succes își va atribui meritele.

Cum arată un conflict cu un lider sau coleg cu nuanțe narcisiste? E despre a căuta vinovați și deloc despre responsabilitate. Ai sentimentul că sunt două conversații paralele, singuratice, care nu se intersectează; alteori efortul emoțional de a-l face pe celălalt să înțeleagă perspectiva ta te lasă cu frustrări, furie și dezamăgiri, alteori cu rușine și vină. Situațiile conflictuale sunt incomode pentru cei cu nuanțe narcisiste pentru că le percep drept atacuri personale, de aceea te vor acuza pe tine fără să își asume contribuția lor. Efortul lor investit va fi doar spre a te învinovăți și a se eschiva de responsabilitate, pentru că persoana cu nuanțe narcisiste nu va reuși și nici nu își va dori să înteleagă perspectiva celuilalt.

Și în încheiere, dacă citind aceste gânduri ți-ai recunoscut colegii și liderii dar aproape deloc pe tine sau dacă ți se par exagerări inventate de psihologie, atunci te invit să recitești; cu gândul la poziția ta în ultima situație conflictuală în care ai fost implicat/ă.