Mind Education

Practica rezilienței și agilității emoționale

A două lună din cadrul programului Practica stării de bine a fost despre două concepte relativ noi – reziliență și agilitate emoțională.

Sursa foto: www. kumarproject.com

Am ales să discutăm despre aceste două subiecte complementare din mai multe motive. Unele aspecte sunt subiective și aplicabile marii majorități, altele sunt mai globale. Ce e cert este faptul că în prezent asistăm la o creștere a complexității vieții. Cum facem față atunci când suntem puși în situații stresante ori traumatice? Ce facem când suntem amenințați de pierderea locului de muncă, de violență, rasism, discriminare? Dar atunci când cineva apropiat are o problemă de sănătate? Sau când cineva iubit pleacă? Ce facem atunci când capacitatea noastră de recuperare din situații provocatoare este testată? Pentru a face față situațiilor fragile, este esențial să învățăm din experiențe și să mergem mai departe optimiști și echilibrați, mai degrabă decât să rămânem captivi propriilor capcane mentale. Modul în care facem față stresului are un impact semnificativ asupra stării noastre de bine, a felului în care relaționăm, precum și a succesului în viața profesională. Dezvoltarea rezilienței și a aptitudinilor asociate acesteia nu au fost nicicând mai necesare.

Lucrurile se schimbă în mod accelerat și asta de multe ori ne creează stări de neliniște. Devenim reactivi pentru lucruri aparent banale. Apăsăm compulsiv butonul de la lift pentru a se închide mai repede. Ne certăm în trafic pentru că cineva ne taie calea, după care ruminăm ore în șir. Dacă privim mediul global, putem observa o multitudine de factori care cresc impredictibilitatea și odată cu aceasta stresul. Ne-am pierdut abilitatea de a sta și a gândi, deoarece mintea fuge în toate direcțiile. Inovația tehnlogică, globalizarea, transformarea culturii organizaționale, schimbările demografice, instabilitatea geopolitică – sunt factori cu o foarte mare influență asupra desfășurării vieții și a felului în care privim spre viitor. Chiar și pentru cineva care își petrece mare parte din timp studiind sănătatea mentală, a fi flexibil și agil emoțional este un proces provocator.

Vestea bună este că reziliența și agilitatea emoțională pot fi dezvoltate. Deși traseul este personal, influențat în parte de cultură, o parte din factorii asociați sunt comuni tuturor. Să vedem care ar fi:

1.     Relațiile de încredere. Nenumărate studii au arătat că factorul principal în reziliența este conexiunea cu oamenii, în termeni mai “science” – suportului social. Relațiile bune cu membrii familiei, cu prietenii, precum și la locul de muncă sunt esențiale. Gândiți-va la nedoritul eveniment de a avea o problemă de sănătate. Ce se întâmplă cu mintea unei persoane în acea perioadă? Cum credeți că influențează prezența și disponibilitatea oamenilor în momente de acest fel? Relațiile de încredere ne țin mai rezilienți, mai fericiți și mai sănătoși. E necesar ca grija față de oameni să devină o prioritate.

2.     Acceptarea schimbării. Singura constantă din viață este schimbarea, totuși avem tendința de a ne opune acesteia. Acceptarea schimbării și a impredictibilității cu toate posibilitățile acesteia (bune sau mai puțin bune) crește curajul și odată cu asta scade anxietatea. De asemenea acceptarea schimbării este benefică și deoarece unele țeluri pe care ni le-am stabilit cândva s-ar putea să nu ne mai servească în prezent. Așadar renunțarea la ele este o bună alegere, dar necesită flexibilitate mai degrabă decât rigiditate.

3.   Dezvoltarea unei imagini pozitive despre propria persoană. Încrederea în sine ori autoeficacitatea (“să cred că pot să fac asta”) sunt concepte des întâlnite în expresiile multor oameni și pe bună dreptate. Încrederea în abilitatea de rezolvare a problemelor are un impact semnificativ asupra rezilienței prin faptul că reglează nivelul de stres atunci când apare o situație neprevăzută. Deschidere spre experiențe noi este “rețeta” în acest caz.

5.     Poveștile de viață ale altor oameni. Adesea învățăm cum să facem față dificultăților vieții prin faptul că ne lăsăm inspirați de povestea unei alte persoane care a trecut cu bine printr-un eveniment de viață semnificativ. Iată mai jos o listă:

https://www.ted.com/playlists/386/10_years_of_ted_talks_powerfu

6.     Grijă pentru un somn calitativ. Somnul este unul dintre subiectele cele mai discutate de către oamenii de știință în prezent, deoarece calitatea acestuia este chestionabilă. Sportul, yoga, meditația și deconectarea de la tehnologie calmează mintea și îi permite să se liniștească pe parcursul nopții.

7.     Scop și sens în viață. Oamenilor care au o mai mare claritate asupra sensului cu care își trăiesc viață le este mai ușor să se ridice, atunci când se lovesc de dificultăți. În vreme ce unii rămân mult timp afectați, cei care au un scop își revin mai repede și merg mai departe. Scopul ușurează revenirea în timpuri provocatoare deoarece oferă perspectivă, determinare și încredere.  Unele studii susțin faptul că scopul în viață îmbunătățește sănătatea, longevitatea și calitatea somnului.

Reziliența, așa cum am arătat mai sus, necesită flexibilitate și agilitate emoțională. Să știm când și cum să permitem experimentarea emoțiilor, în special pe cele puternice. Când și cum să luăm decizii. Când și cum să trăim alături de ceilalți.

Bibliografie:

1.Emotional agility – Susan David

2. GRIT. Puterea pasiunii si a perseverenței – Angela Duckworth