Review: Citind, vei trăi mai mult și mai bine
Un studiu recent realizat de Universitatea Yale din SUA a constatat că cei care citesc cărți regulat trăiesc mai mult cu aproximativ 2 ani față de cei care nu citesc deloc.
Publicat în septembrie 2016 în revista de specialitate Social Science and Medicine, studiul a evaluat răspunsurile a 3.635 de americani cu vârstă de peste 50 de ani. Cercetătorii au constatat că participanții la studiu care citeau 3,5 ore sau mai mult pe săptămână aveau cu 23% mai multe șanse să nu moară în următorii 12 ani, iar cei care citeau până la 3,5 ore pe săptămână aveau cu 17% mai multe șanse. Autorii studiului au declarat că cei care citeau o carte chiar și jumătate de oră pe zi prezentau un avantaj semnificativ față de cei care nu citeau deloc.
Pe lângă creșterea duratei de viață, studiul a constatat și alte beneficii ale cititului, precum faptul că cititorii de cărți au abilități cognitive mai puternice, de exemplu să-și reamintească lucruri sau să numere invers.
Studiul însă a făcut o delimitare clară între cititul de cărți și cititul revistelor sau al ziarului, constatându-se că în ultimul caz cititul nu are același efect asupra cititorilor dacă aceștia nu petrec mai mult de 7 ore pe săptămână făcând acest lucru. În schimb dacă o fac, șansele de reducere a riscului mortalității crește cu 11%.
Cercetătorii nu pot explica motivul corelării lecturii cu longevitatea, deși alte studii au sugerat că cei care citesc tind să fie mai sănătoși, bogați și mai bine educați în general, ceea ce, desigur, ar putea duce la o viață mai lungă.
Un alt studiu realizat de această dată de Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, a implicat 4.164 de britanici, atât dintre cei care citeau cât și din cei care nu citeau deloc, concluzionând că adulții care citeau doar 20 de minute pe zi aveau cu 20% mai multe șanse să fie satisfăcuți de propria viață. Cei care nu citeau deloc aveau 28% mai multe șanse să se simtă deprimați, iar 1 din 5 cititori a declarat că cititul îl ajută să nu se simtă atât de singur. Pe 43% dintre cititori cititul îi ajută să aibă un somn mai bun. Și 18% dintre cititori aveau o stimă de sine mai crescută.
Studiul a constatat că 30 de minute pe săptămână de lectură înseamnă 52% mai multe șanse să te simți conectat social, cu 72% mai multe șanse de a avea un spirit comunitar mai mare și 37% mai multe șanse să obții o mai mare plăcere din viața ta socială.
Josie Billington, conducătoarea cercetării, a explicat că cititul îl ajută pe cititor să atingă o stare de bine. Nu numai că îl introduce sau conectează la alte sisteme de viață și la sensuri mai largi, dar poate, de asemenea, să le reamintească oamenilor de acele activități sau preocupări pe care le aveau cândva, sau de cunoștințele și abilitățile pe care le posedă dar pe care nu le-au folosit în ultimul timp, ajutându-i să aibă sentimentului că au un loc și un scop în lume.
Ce poți face ca să citești mai mult?
1.Stabilește-ți un program pentru lectură. Citește dimineața, înainte să apară tot felul de probleme de rezolvat. Începe cu 20 de pagini, un număr de pagini potrivit pentru a nu te intimida. Și nici nu-ți vor lua mai mult de 30 de minute.
2.Stabilește cum vrei să-ți petreci prima oră din zi. Cei mai mulți oameni o petrec îmbrăcându-se și pregătindu-se să iasă repede din casă. Ce-ar fi însă dacă tu ai investi-o în tine, pentru dezvoltarea ta? Ce-ar fi dacă te-ai trezi cu o oră înainte de cum te trezești în mod normal ca să citești? Cum crezi că s-ar reflecta asta în viața ta, la serviciu, în relațiile tale și ca persoană?
3.Folosește timpul dinainte de culcare pentru a citi. În loc să îți verifici pagina de facebook sau mail-urile, afectându-ți calitatea somnului, citește o carte.
4.Stabilește ce fel de cărți vrei să citești. Ce informații noi vrei să afli? Despre parenting, traiul în doi, bunăstare la muncă sau cum să fii bine cu tine? Sau pur și simplu ficțiune? Fă o listă cu 5-10 titluri pe care vrei neapărat să le citești și nu trece mai departe până nu le citești.
5.Cere prietenilor și familiei recomandări. Sau caută pe internet recenzii la cărți care te interesează. Desigur, din atâtea cărți care sunt acum pe piață vei vrea să le alegi pe cele mai bune, pe cele care cu adevărat să aibă un impact în viața ta. Tocmai de aceea recenziile unor specialiști (vezi carte bună) te vor ajuta să alegi cărțile potrivite.
6.Împrumută cărți – de la bibliotecă sau de la prieteni. Nu uita însă să le returnezi!
7.Alătură-te unui club de lectură. Vei citi, dar vei avea parte și de socializare. De a cunoaște oameni cu aceleași interese ca tine.
8.Pune-ți cărțile la îndemână. În geantă, pe birou, în mașină. Oricând ai câteva minute libere le poți folosi pentru citit. Fie în autobus, în parc, în pauza de prânz, așteptând la coadă la vreo instituție. Pune-ți la îndemână și un carnețel și un pix pentru a-ți nota idei, fraze care ți-au atras atenția. Sunt lucruri care te ajută să-ți înfrumusețezi viața și pe care le poți împărtăși celor din preajma ta. Vor fi subiecte incitante de discuție. Mai mult decât un „Bună. Ce faci?”
9.Când citești, pune telefonul deoparte. Dacă ai de ajuns undeva, poți să setezi alarma.
Sursa:
A chapter a day: Association of book reading with longevity, Avni Bavishi, Martin D.Slade, Becca R. Levy, Yale University School of Public Health, Laboratory of Epidemiology and Public Health, Social Science & Medicine, sept. 2016
How reading a little each week is a form of life support, Josie Billington, The Conversation, feb. 2015