Mind Education

Jurnal de părinte: Somnul, o prioritate pentru toată familia

Somnul are multe beneficii și, pentru copil în primul rând, este legat de dezvoltarea fizică și mentală.

În timpul somnului corpul și creierul trec printr-un proces care sprijină dezvoltarea și funcționarea normală. Se secretă hormonul de creștere și un somn întrerupt sau insuficient face ca acest proces să nu funcționeze normal.

Pentru ca un copil să înțeleagă valoarea somnului este esențial ca toată familia să îl perceapă ca o prioritate. Ce înseamnă asta de fapt?

Înseamnă să existe o rutină a somnului, cu o bună tranziție între starea de veghe și starea de somn.

Seara să fie un moment de reconectare emoțională în familie, de apropiere, împărtășire și regăsire. Un moment de relaxare după o zi activă. Fără să vă distrageți atenția de la oboseală, epuizare sau stres prin accesul la tehnologie, să stai pe telefon, internet sau FB. Ai nevoie să stai pur și simplu tu cu tine.

Înseamnă că toată familia respectă și prețuiește somnul fiecăruia. Dacă unul din membrii familiei are nevoie uneori de mai multe ore de somn, să fie respectată nevoia acestuia.

Să evitați activitățile stimulatoare în timpul serii, discuțiile dificile sau rezolvarea unor probleme sau griji care nu pot fi rezolvate acum. Un bun management al îngrijorărilor vă face somnul mai odihnitor.

Starea de bine, a ta și a copilului tău, depinde în primul rând de calitatea somnului. Un somn bun înseamnă și un bun confort fizic și emoțional.

Învață-ți copilul să îl respecte!

Găsiți aici înregistrarea audio a rubricii Jurnal de părinte:

 

Rubrica „Jurnal de părinte” poate fi ascultată pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM -la Cluj), în fiecare miercuri de la ora 13,30.

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.