Bunătatea, cheia fericirii
Suntem bombardați de articole, multe dintre ele de calitate, ce-i drept, despre cum să identificăm, cum să schimbăm sau poate chiar cum să vindecăm tot felul de comportamente, gânduri și emoții. Și nu-mi trece prin cap să le neg utilitatea! Dar, mi-aș dori, în schimb, să adaug, pe lângă această idee de intervenție sau tratament, ideea de multe ori uitată de prevenție.
Te-ai întrebat vreodată: „Eu ce fac pentru bunăstarea mea emoțională?”
Ți-a fost ușor să răspunzi? Bănuiesc că nu tocmai.
Oare felul în care alegem să ne trăim viața de zi cu zi, valorile după care ne ghidăm, acțiunile pe care le facem ne influențează fericirea?
Ei bine, da. Ne-o influențează. Și destul de mult. Și partea frumoasă este că unele studii arată că ne influențează fericirea, dar nu și nefericirea! Adică anumite comportamente, valori sau acțiuni au puterea să ne facă mai fericiți dacă sunt parte din viața noastră, dar, în același timp, lipsa lor nu ne aduce nefericire în sine. Sau, altfel spus, avem la îndemână o serie de resurse valoroase pentru bunăstarea noastră emoțională, de care, de multe ori, nici nu suntem conștienți.
Am citit un studiu de curând care mi-a atras foarte tare atenția și m-a inspirat pentru acest articol. Vorbea despre legătura dintre fericire și comportamentele prosociale.
Înțelegem prin comportament prosocial orice gest dezinteresat îndreptat către comunitate sau către ceilalți în general, cum ar fi:
- Orice formă de voluntariat, de la a alege să plantăm copaci sau să strângem plasticul din natură, până la a oferi sprijinul nostru ca profesioniști într-un domeniu concret, în zona de ONG.
- Orice formă de ajutor îndreptat către persoanele nevoiașe, de la a oferi din când în când un bănuț unui om care cere, până la a cumpăra mâncare pentru cel de la colțul străzii sau a dona hăinuțele pe care nu le mai folosim.
- Orice formă de ajutor oferită persoanelor din jurul nostru care pur și simplu ar avea nevoie de el în acel moment. De la un „mă scuzați, v-au căzut 10 lei din buzunar” sau a ajuta o doamnă în vârstă cu bagajele, sau a-i face cumpărăturile unui vecin singur și neputincios, până la a întreba un om al străzii ce face și a discuta cu el câteva minute.
- Orice formă de ajutor îndreptat către animale, de la a oferi ceva de mâncare unui animal fără stăpân până la a alege să adoptăm, în loc să cumpărăm acel nou membru al familiei noastre.
Aceste gesturi făcute din bunătate și din valori sănătoase cresc considerabil sentimentele de împlinire, mulțumire, liniște sufletească și chiar fericire. Și dacă ne gândim puțin, cât sens are!
Ne gândim că atunci când facem bine o facem pentru ceilalți, le oferim lor fericire. Și poate că așa este, dar cred că uităm de fericirea și sentimentele de utilitate, căldură, recunoștință, apropiere și apartenență pe care noi le simțim în momentele când alegem să facem un bine.
Îmi amintesc de o experiență care m-a marcat enorm: mergeam într-o zi spre muncă cu metroul. La o stație, s-a urcat o femeie în vârstă, cu un aspect ușor „nevoiaș” și cu niște plase care păreau destul de grele, după modul în care le târșea si după respirația grea.
Am observat că se pregătea să coboare la aceeași stație cu mine, așa că m-am apropiat de ea și m-am oferit să o ajut. S-a uitat la mine neîncrezătoare și nu a știut ce să răspundă, așa că i-am zâmbit și am luat două din plasele acelea care erau mult mai grele decât îmi păruseră la început. Am mers una lângă alta câteva momente, până când am auzit-o spunând că nu știe cum să îmi mulțumească, pentru că nimeni nu mai făcuse așa ceva pentru ea vreodată…Plângea…
Când ne-am despărțit, m-a rugat frumos să îi permit să mă îmbrățișeze…
Înțeleg că pentru ea a fost o experiență emoționantă pentru că nu avea legătură cu niște plase grele, ci cu faptul că cineva „o văzuse”, într-o lume în care nu-i vedem pe alții și nici alții nu ne văd pe noi. Dar avalanșa de emoții, recunoștința și conexiunea cu o persoană oarecare, pe care eu le-am trăit în acea zi pe drumul spre muncă, nu au preț! Fericirea dată de acele două plase grele a fost mult mai autentică decât multe alte experiențe de cumpărături la Mall…
Așa că, nu am nici un dubiu: are sens acel studiu care spune că există o relație clară între comportamentul prosocial și starea de bine.
Deci, haideți să ne amintim să fim mai buni, să fim mai implicați! Nici măcar nu o facem pentru ceilalți, o facem pentru noi! Și merită din plin!