Carte bună: Burnoutul mămicilor
Cartea pe care v-o recomand astăzi este Burnoutul mămicilor. Cum să îți recâștigi viața și să crești totodată copii mai sănătoși a autoarei dr. Sheryl Ziegler. Mi-a atras imediat atenția în librărie, pentru că la rândul meu eram într-un moment în care parcă nimic din ce făceam nu mai părea suficient. Parcă toți aveau nevoie de ceva de la mine (și au încă, nu vă imaginați că într-o săptămâna s-a schimbat toată dinamica vieții mele), iar eu parcă eram într-o cursă continuă, contra cronometru. Pe când credeam că am ajuns la final, atunci mai apărea câte ceva. Și de unde să rup timp și energie? Desigur, tot de la mine! Că doar nu de la copil… doar mi-s o „mamă perfectă” și doar eu știu cum să jonglez cu toate, la fel ca până acum!
Mai citisem despre burnout-ul părinților, dar acum părea să fie ceva mult mai specific. Și iată că nu m-am înșelat, pentru că este o carte practică, ușor de citit și urmărit. Are la fiecare final de capitol recomandări practice, fie pentru mame, fie pentru tați, un adevărat „plan de tratament” pentru mămicile cu burnout. Se completează chiar foarte bine cu programul nostru Practica stării de bine!
Mi-a plăcut mult că aduce în discuție studii recente, cum ar fi cel care a descoperit că pentru a menține relații de prietenie, femeile au nevoie să stea de vorbă frecvent. Conexiunea aceasta permanentă este cea care păstrează vie legătura dintre ele. Dar că, o femeie care nu susține prieteniile existente și nici nu leagă altele noi (pentru că nu prea are când), își pierde treptat aptitudinile necesare pentru a înfiripa relații noi. Iar izolarea socială este din ce în ce mai mare în zilele noastre, deși avem o grămadă de prietene pe Facebook (nu-i așa?!). Doar că în realitate nu ne vedem cu ele decât poate pe la un protest sau la vreun eveniment pentru copii.
Așa că primul pas pe care l-am făcut a fost să mai evit să intru pe Facebook. Prea multe articole care îmi alimentau anxietatea îmi apăreau în feed. Acum am timp de cărțile care mă așteptau neclintite pe noptieră. Și care, după doar câteva paragrafe, îmi aduc somnul lin…până când ceasul, ca un neliniștit asistent personal, mă trezește pentru o nouă zi. Dar azi am reușit să observ ploaia de petale căzute din cireșul din grădină, am simțit cum vântul m-a cutremurat din cap până în picioare și…tot azi am terminat a opta rochiță pentru păpușile fiicei mele (noua mea metodă de a mă relaxa…una sănătoasă, zic eu). Pentru că autoarea ne atrage atenția și asupra efectelor pe care propriile noastre metode (ne)sănătoase de relaxare ne afectează copiii. Cum îi modelăm pentru ca ei înșiși să aibă sau nu o stare de bine.
Așadar spor la citit!