Mind Education

Carte bună: Children Of Alcoholics „It Will Never Happen To Me”

Cartea pe care o propun astăzi prezintă un subiect extrem de util, dar în același timp apăsat și poate respingător. Un subiect cu impact asupra multor oameni, în multe forme. Cartea se adresează în special persoanelor crescute de alcoolici. Totuși este utilă pentru noi toți restul, care avem o responsabilitate socială, unii față de ceilalți.  

Deși nenumărați oameni în zilele noastre sunt în proces de recuperare din dependențe, dat fiind că medicina a evoluat, a crescut numărul grupurilor de suport și intervențiile s-au diversificat, subiectul este încă unul care creează distres crescut. Desigur, când vorbim despre dependențe putem face referire la o paletă impresionantă de substanțe, de la marijuana la heroină, la care adăugăm unele forme mai subtile precum cumpărăturile sau, și mai nou, dependența de pornografie; totuși cea mai răspândită formă de dependență este alcoolismul. În mare, dependența presupune patternuri de comportament lipsit de control, cu consecințe și comportamente negative, îngreunate de inabilitatea de oprire, precum și de creștere a toleranței la cantitate. Multe persoane neagă existența dependenței. Să fie inconștiență? Rușine?

Autoarea Claudia Black intenționează prin acest text să ajute cititorul să înțeleagă rolul pe care copiii din familii cu alcoolici îl adoptă, problemele cu care se confruntă, precum și ce anume pot face pentru a sparge acest tablou psihologic distructiv. Ea propune o înțelegere a unor aspecte grele, care portretizează creșterea într-o familie în care există alcoolismul, și încearcă să ofere o formă de speranță în ceea ce privește recuperarea. Subliniază cu empatie faptul că dependența nu este ceva ales, propus de cineva. Nu este un țel, ceva la care un om tinde, ci mai degrabă rezultatul interacțiunii dintre vulnerabilitate biologică și un mediu neprielnic, o îngreunare a procesului de luare a deciziilor sănătoase.

Este un text ce provoacă emoții. Poate vinovăție. Deși ele sunt dureroase și greu de dus, autoarea sugerează împărtășirea acestora, fie cu oameni de încredere/ apropiați, fie într-un grup de suport, fie cu cineva de specialitate. Nici un membru al unei familii cu probleme de alcoolism nu este obligat să trăiască izolarea și subjugarea. Există speranță și șansă. Partea benefică, dacă putem folosi acest cuvânt, este că persoana devine mai rezilientă, ceea ce poate determina o creștere la nivel de înțelepciune. Vă recomand și eu, de asemenea, ca dacă pe parcursul citirii cărții apar emoții puternice, gânduri sau amintiri, să împărtășiți acest lucru.

De la un trecut încărcat, spre noi modalități de a trăi echilibrat și în siguranță.  

Spor la citit!