Carte bună: Cum să învingi tiparele negative de gândire
Ți se întâmplă uneori să simți sentimente de gol și tristețe, ca și cum nu ai avea sens, sau ca și cum ceilalți nu îți pot răspunde cu adevărat nevoilor? Ai dificultăți în a avea încredere în oameni? Sau poate te observi pierzându-te în gânduri și neliniște că ceilalți te vor abandona. Ai momente în care simți că îți vine să fugi de tot și de toți? Sau poate simți o puternică nevoie de a te agăța de ceilalți, chiar dacă pe undeva știi că acest lucru nu aduce beneficii pe termen lung. Chiar dacă, uitându-te în istoria ta personală, astfel de comportamente, de fapt au creat realitatea pe care o doreai cel mai puțin.
Aspecte precum cele menționate anterior sunt explicate prin modelul schemelor mentale (Young, 2003) și a modurilor comportamentale, respectiv în cartea bună recomandată astăzi.
Textul, scris de către Gitta Jacob, Hannie van Genderen și Laura Seebauer, este un ghid dedicat celor care urmează un proces psiho-terapeutic, sau celor care doresc să înțeleagă mai bine și să depășească tiparele negative de gândire și comportament, care sunt experimentate cel mai adesea în relație cu ceilalți oameni. Având în spate teoria schemelor mentale și a modurilor, cartea este cea mai recentă versiune a terapiei schemelor, care a fost inițiată de către Jeffrey Young și colegii acestuia ( vezi Cum să îți reinventezi viața).
Precum este exprimat și în carte „tiparele de gândire negativă sunt calea bătătorită pe care ai călcat din nou și din nou. Pentru a merge pe alte căi, este necesar să înțelegi sursa tiparelor tale de funcționare și motivul pentru care acestea sunt atât de dificil de schimbat”. În prima parte a cărții, sunt descrise emoțiile și comportamentele generate de aceste tipare negative de gândire, iar în a doua parte, sunt exemplificate în detaliu metode prin care acestea pot fi schimbate, în moduri de funcționare dezirabile.
Este o carte recomandată celor care caută răspunsuri și soluții pentru momente de viață în care se simt blocați, sau experimentează dificultăți precum anxietate, depresie, procrastinare, auto-sabotaj, adicții etc… Sau celor care doresc să experimenteze relații sănătoase, echilibrate și caracterizate de sentimentul de siguranță.
Dacă în ciuda efortului de schimbare simți că te afli în același loc, și că lucrurile se repetă în moduri similare, această carte, alături de varianta specificată precedent, au menirea de a aduce o mai mare claritate și transparență vieții. Cum să învingi tiparele negative de gândire este despre a înțelege ce te ține blocat în repetarea unor patternuri, din nou și din nou, și despre a găsi căi prin care să deblochezi aceste rutine dezavantajoase.