Mind Education

Carte bună: Dieta Bulletproof

Astăzi recomand cartea Dieta Bulletproof, cu gândul la provocările pe care mulți le-au experimentat în ultima perioadă în ceea ce privește alimentația, controlul greutății și efectele psihologice corelate.

Motivul pentru care am citit și recomand această carte nu este deoarece cred în ideea de dietă. Cred că strictețea dietelor și a unui regim ar trebui respectată atunci când unele condiții medicale o impun. Ce cred însă, este că fiecare dintre noi avem o responsabilitate continuă, cam toată viață, să învățăm și să îmbunătățim alegerile cu privire la lucrurile pe care le oferim propriului corp, iar cartea de față este o alegere foarte bună în acest sens. Asta desigur, dacă ne dorim o viață prosperă, longevivă și pe cât posibil, ferită de probleme psiho-medicale.

Deși în trecut planul biologic era separat de cel psihologic, astăzi știm cu certitudine (și bine că e așa) faptul că între corp și minte există un fel de “tango continuu” (…asta mi-a venit în minte). De ce spun acest lucru? În tango, atunci când partenerii au o colaborare excelentă în mișcări și se coordonează reciproc, se poate produce o experiență vizuală și emoțională care aproape te anesteziază. În schimb dacă nu există complementaritate între parteneri, atunci dansul este mai mult un efort, o teamă că poate ceva nedorit urmează să se întâmple. La fel ca și în tango, mintea și corpul experimentează o permanentă influență reciprocă. Ce vreau să spun aici este că alimentația influențează mintea (și vice-versa).

Revenind la carte. Dieta Bulletproof a fost creată în 2014 de către Dave Aspery, un executiv ce a ajuns la 136 de kg, înainte de a împlini 30 de ani. Motivat de condiția sa fizică precară, și-a orientat atenția spre a deveni ce astăzi unii numesc un biohacking guru. Biohacking face referire la modificarea stilului de viață în așa fel încât corpul și sistemele biologice să funcționeze cât mai eficient. Autorul își descrie programul ca având ca focus principal aspecte ce țin de anti-inflamație, scădere în greutate și performanță ridicată. În prima parte a cărții focusul este pe generalități și recomandări ce sunt utile stilului alimentar și celui de viață în general. Se discută despre cum poți modela dieta, în așa fel încât să trăiești mai mult, mai bine, mai eficient. A, și propune o rețeta inedită de cafea, cu unt și ulei de cocos. Dubios la început, dar după ce am încercat-o… Ei bine, vă las cu curiozitatea.

Printre altele, pe parcursul cărții autorul discută relația dintre alimentație și somn. Somnul având o mare importanță atunci când vorbim despre sănătatea mentală, veți vedea multe recomandări practice pe care le puteți utiliza înainte de somn sau pe parcursul zilei, care să crească beneficiile asociate acestui ritual, mult apreciat de unii. Promite chiar că putem salva mulți ani din viață, reducând numărul de ore dormite și crescând calitatea, prin controlul alimentației.

În a doua parte a cărții se realizează o analiză a celor mai recomandabile, respectiv puțin recomandabile alimente, pe categorii: băuturi, alimente vegetale, proteină, grăsimi, legume, lactate. Este adevărat că aici am simțit o oarecare restrictivitate, deoarece pentru majoritatea dintre noi, a consuma proteină provenită de la animale hrănite cu iarbă, nu este ceva ușor de obținut. Pe de altă parte, multe dintre recomandări sunt de bun simț și pot fi realizate de către majoritatea.

Deci o carte despre alimentație, dar cu un profund impact asupra psihicului, a modului în care luăm decizii, a stimei de sine și a vitalității generale.

Spor la citit!