Carte bună: E băiat! Dezvoltarea fiului tău de la naștere până la 18 ani

Cartea bună de azi este despre băieți și dezvoltarea lor, E băiat! Dezvoltarea fiului tău de la naștere până la 18 ani. O recomand mamelor și taților de băieți și nu numai, profesorilor, educatorilor și tuturor specialiștilor care sprijină copiii și familiile. Autorii, Michael Thompson și Teresa H. Barker sunt doi specialiști pe care îi citesc datorită preocupării lor pentru diferențele de gen, susținerea băieților și fetelor în a crește în acord cu nevoile lor de dezvoltare dincolo de stereotipuri sau prejudecăți. Preocupată de susținerea cuplului prin fondarea Școlii pentru Cuplu care are deja un proiect dedicat redefinirii masculinității, proiectul Bărbatul Întreg, sunt curioasă și preocupată de înțelegerea diferențelor pentru a reduce neînțelegerile și interpretările în cuplu, și pentru a avea așteptări realiste unii de la ceilalți. Sănătatea mentală a bărbatului și familiei depinde atât de mult de cât de multă înțelegere avem unii față de ceilalți, cât de conștienți suntem fiecare, femei sau bărbați de propriul nostru fel de a fi.
Cartea oferă informații foarte utile despre dezvoltarea băieților de la naștere până la vârsta de 18 ani, recunosc că mi-ar fi plăcut să citesc și despre perioada 18-30 de ani, și împreună cu textele lui Michael Gurian tot despre dezvoltarea băieților, mai ales cea emoțională, avem o bază de la care înțelegerea băieților devine mult mai accesibilă. Cartea este valoroasă pentru mine pentru că include și interviuri de la mulți părinți, mame, tați, și profesori ai băieților.
„Emoția care descrie cel mai bine de ce nu-mi exprim sentimentele este rușinea. Mi-e teamă ca nu voi fi înțeles. Mi-e teamă că se va râde de mine. Cel mai înspăimântător lucru pe care îl poate face un bărbat este să plângă pentru că se pune la mila altora și oamenii pot fi foarte cruzi. Dacă oamenii cred că ești prost că plângi? Trebuie să faci față izolării.” (băiat de 18 ani)
Mi-a plăcut textul și pentru că aduce în discuție diferențele în rolul mamei și al tatălui în creșterea băieților și diferențele în modul de relaționare. „Când devine agresiv cu prietenii lui, eu devin anxioasă.” , „Profesorii îl compară pe fiul meu cu fetele din clasă, spun că este prea activ, însă eu cred că așa sunt băieții.” Un alt aspect care mi s-a părut foarte valoros în carte este că aduce în discuție mituri atât de nesănătoase cum ar fi încurajarea „să-l călești pe băiat!” sau interpretarea unui fel de a fi al băieților ca fiind agresivitate.
Lectură plăcută vă doresc și curiozitate pentru înțelegere și cunoaștere.