Mind Education

Carte bună: Metoda Bullet Journal

Astăzi cartea bună pe care o recomand este una care s-a bucurat de titlul New York Times Bestseller (și pe bună dreptate). Le mulțumesc celor de la Editura Publica pentru recomandarea și oferirea acestui text mult așteptat și necesar zilelor noastre, în care mulți oameni au provocări cu privire la organizarea și planificarea timpului, precum și setarea obiectivelor în viață.

Autorul Ryder Carrol pune la dispoziția cititorului o serie de instrumente și informații menite să îmbunătățească relația pe care acesta o are cu planul mental și cel practic, precum și cu starea de spirit. Cartea este mult mai mult decât un spațiu de luare a notițelor și a listelor de tip “to-do”, funcționând ca un ghid spre un proces de trăire intențional, în care activitățile, gândurile și utilizarea resurselor energetice și psihologice pot fi privite cu claritate și focus. Este un fel de mentor al propriului atelier de dezvoltare și creare, care uneori devine greoi și provocator.

Este clar că suntem bombardați în prezent de foarte mulți factori distractori, ce ne mențin mintea supra-aglomerată și adesea dezorganizată. Petrecem mult timp pe telefon și în fața altor dispozitive. În vreme ce tehnologia aduce mari beneficii, în special în comunicarea dintre oameni și fluxul informațiilor, aceste obiceiuri care au devenit compulsive, vin la pachet cu o serie de provocări. Conform statisticilor, verificăm telefonul o dată la 12 minute. La asta, dacă adăugăm nenumăratele ore petrecute în fața celorlalte ecrane, cum ar fi laptopul, putem deduce că un număr semnificativ de ore de pe parcursul unei zile, este utilizat (și poate pierdut) în spații hiper-stimulative și consumatoare de resurse. În vreme ce simțim plăcere, există și costuri, iar acestea nu sunt neapărat și direct relaționate cu aspectele financiare, ci mai degrabă cu pierderea abilității de a fi prezenți și a avea un nivel de concentrare optim.

Ceea ce propune Metoda Bullet Journal nu este o izolare de la tehnologie, sau aplicații. Ci un spațiu personal, cu un grad de neutralitate care să permită minții să observe obiectiv și fără distractori, ce anume funcționează în viața personală și profesională, unde apar erorile și ce putem face cu ele. Un loc particular, în care studierea trecutului, cu victoriile și eșecurile, organizarea prezentului și proiectarea viitorului să fie caracterizate de claritate, relevanță extraordinară, îndrumare și motivație.