Mind Education

Carte bună: Why do so many incompetent men become leaders

Cartea pe care o recomand astăzi este una dintre preferatele mele din acest an. Ideea de la care pornește autorul este următoarea – Există o cale mai bună (“There is a better way”). Ar fi prea mult din partea mea să susțin că fiecare dintre noi ar fi util să-și asume o poziție similară, în mod frecvent? Intenția cu care fac această propunere este multifațetată și îmi propun să o dezvolt într-un alt text. Dar să revenim.

 “Why do so many incompetent men become leaders”. Deși din titlu am putea extrage sugestia conform căreia este o carte de tip feminist, care creează un dezechilibru al sexelor, lucrurile nu sunt chiar așa. Este adevărat că fiind o carte despre psihologia leadership-ului, mesajul cade pe partea masculină. În principiu asta are legătură cu procentul semnificativ disproporționat bărbați/ femei în roluri de conducere. Ceea ce evidențiază de fapt textul (printre altele) este un cluster de aspecte psihologice și culturale, care portretizează leaderul zilelor noastre, în diferite arii de activitate. Pornind de la analiza leaderului din business, organizații ori cel care guvernează un stat, autorul folosește un stil pe alocuri critic (dar evidențiat științific) cu scopul de a reliefa caracteristicile celor care sunt cu o mare influență asupra grupurilor de oameni.

Tomas Chamorro-Premuzic este autorul din spatele acestei cărți – om de știință, profesor de psihologie a afacerilor la Universitatea College London, psiholog și asociat al departamentului de antreprenoriat financiar Harvard. Acesta oferă argumente clare cu privire la modul disfuncțional prin care alegem oamenii pentru roluri cu influență și putere de decizie. De asemenea oferă idei despre cum putem alege mai bine.

În prima parte a cărții, autorul scrie despre “overconfidence” (supra-stimă de sine) ca și caracteristică generală aparentă a acestor oameni, dar în spatele căreia stă adesea incompetența. Mintea umană de-a lungul istoriei a fost șlefuită să se supună atitudinii autoritare și îndreptățite, considerând că este sub siguranța protecției, fără a privi în profunzime. Breaking news! – adesea stima de sine „umflată” poate ascunde elemente de psihopatologie și narcisism. Dacă sunt asociate unui om carismatic…. ei bine, aici devine „letală” situația! Psihopatologia, narcisismul și carisma sunt așadar cele trei elemente care umbresc claritatea unora dintre cei care ajung să conducă și să decidă. Deși ne plac oamenii carismatici, uneori e bine să avem răbdare!

Există o cale mai bună. În a două parte a cărții autorul ne arată noi caracteristici și trăsături de personalitate (sănătoase) ale leaderului zilelor noastre, al cărui scop este supraordonat, binevoitor, umanitar și nu egocentric.

Spor la citit! Atenție! Risc crescut de a se lua „vălul” de pe ochi.  Până atunci, poți arunca un ochi mai jos: