Carte bună: Widen the window
„Orice cercetare este o căutare personală” (engl. “all research is me-search”); așa își începe autoarea (profesor la Universitatea Georgetown, USA) cartea și continuă în același ritm antrenant. M-a prins din primele cuvinte, prin franchețea mesajelor și documentarea riguroasă. Cartea, lansată recent, integrează într-un limbaj accesibil cele mai noi modele științifice despre neuro-fiziologia stresului cu cele despre stres și traumă. Are la bază rezultatele spectaculoase ale programului de reziliență Mindfulness-based Mind Fitness Training, construit și aplicat de autoare pe mii de persoane, în special din armată. Cartea explică principiile din spatele acestui program și le dublează cu recomandări și exerciții practice. Este o lectură care confirmă că prin sesiuni de training și coaching individual, programele de reziliență de acest tip sunt cea mai eficientă modalitate pentru a preveni și reduce efectele stresului.
Cu ce mesaje am rămas citind-o? Că una din condițiile cheie ale rezilienței este mai întâi conștientizarea amprentei fizice a stresului. Dezvoltarea și antrenarea ei stă în puterea fiecăruia, indiferent de etapa de viață sau de provocări. Aceasta pentru că reziliența emoțională e un proces continuu de conștientizare și adaptare flexibilă, nu o calitate moștenită. Așa cum explică autoarea, din experiența acestui program și parcursul ei personal, indiferent de moștenirea din trecut, de traumele anterioare, ce facem cu prezentul este decizia fiecăruia. O altă idee interesantă este că reziliența cere și aduce, odată cu practicarea ei, flexibilitate. Cu cât răspundem mai conștienți și prezenți stresului de acum, cu atât vom fi mai flexibili în abordarea viitoarelor situații provocatoare.
Cartea aduce o serie de recomandări precise care pot fi aplicate cu ușurință, imediat. Ca de exemplu, recomandări pentru un stil de viață sănătos din punct de vedere fizic, emoțional, social și spiritual. La ele se adaugă exerciții practice, ca cele de conștientizare a amprentei stresului în corp sau cele de planificare strategică, rezilientă. Pentru cei sceptici, există o listă impresionantă de 50 de pagini cu recomandări științifice.
Cartea este o lectură esențială pentru specialiștii interesați de aspecte ca stres și traumă și un partener valoros pentru cei care privesc viața cu resemnare sau neîncredere. Pentru că mesajul autoarei este că stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne bucurăm din plin de viață, cu toată splendoarea și fragilitatea ei.