Cum să crești odată cu copilul tău

Care este cel mai important lucru pentru copilul tău? Iubirea necondiționată. Să crească într-un cuplu sănătos, cu părinți care sunt într-o relație armonioasă, care se înțeleg bine și care îl înconjoară pe copil cu iubire, indiferent de situație. Sunt o mulțime de întrebări pe această temă, iar la ele a răspuns Domnica Petrovai, în revista Psychologies, ediția din martie 2016.
Redăm mai jos câteva paragrafe:
Iubiți copilul cu afecțiune, atenție și prezență, cu apreciere și acceptare, cu limite și protecție, cu valori și experiențe de viață care să îi dea încredere în el. Să se simtă în siguranță alături de voi. Fără să anticipeze critica, respingerea sau abandonul. Iubirea necondiționată o simte copilul mai ales atunci când, într-un moment dificil pentru el (o greșeală sau eșec, sau neputință) sunteți alături de el fără să îl criticați sau să îl respingeți.
Copilul pierde contactul cu ceea ce simte și ce are nevoie atunci când părintele arată o toleranță scăzută la disconfortul copilului, din cauza propriilor lui anxietăți și experiențe din trecut sau dacă nu a avut el parte de alinare și afecțiune când a trăit o suferință sau un disconfort. El poate reacționa în două moduri. Unul este cel de a pedepsi copilul pentru disconfort prin țipat, critică, bătaie, retragerea afecțiunii („dacă te mai smiorcăi, nu mai mergi nicăieri“, „Unde ți-a fost capul când te-ai lovit la genunchi? Nu mai ieși din casă până nu te cumințești“, „M-am supărat pe tine, ai luat 4, deși mi-ai promis că înveți“).
Relația voastră de cuplu este primul model de relație de iubire pentru copil. Copilul vostru se va familiariza cu „iubirea“ pe care o trăiți în cuplu și va avea „chimie“ pentru un partener care vă seamănă. Va fi iubit și va iubi așa cum primiți iubirea partenerului și așa cum iubiți voi. Cum reacționați când aveți o dispută cu partenerul? Suferiți în tăcere sau ripostați cu critică și reproșuri? Vă retrageți afecțiunea sau încercați să rezolvați conflictul venind cu argumente, pentru că aveți convingerea că aveți dreptate? Din toate aceste experiențe, copilul vostru învață.
Articolul pe aceasta temă este publicat integral pe site-ul revistei Psychologies.