Mind Education

Diferenţe între femei şi bărbaţi la muncă. Şedinţe eficiente

Sursa foto: www.pexels.com

Femeile şi bărbaţii sunt, în egală măsură inteligenţi, dar ei sunt inteligenţi în moduri diferite. De aceea, este utilă cunoaşterea diferenţelor de gen. Înţelegând ceea ce ne spune ştiinţa despre diferenţele de la nivelul creierului dintre femei şi bărbaţi, ne duce mai aproape de un loc de muncă unde ne simţim bine şi avem rezultate.

Şedinţele eficiente sunt  importante, de aceea voi puncta câteva diferenţe de gen care apar în timpul şedinţelor. Probabil că, mare parte dintre voi, cei care citiţi acest articol vă veţi regăsi în cele de mai jos, alţii poate nu vă veţi regăsi. Asta se întâmplă pentru că există mereu şi excepţii. Acum voi aborda regula: cum reacţionează majoritatea femeilor şi a bărbaţilor.

Cum ascultă bărbaţii, cum ascultă femeile.

Femeile se plâng, de multe ori, că bărbaţii nu le ascultă. Adevărul este că bărbaţii le ascultă, doar că nu întotdeauna într-un mod, astfel încât femeile să se simtă ascultate şi apreciate. Femeile folosesc o parte mai mare a creierului decât bărbaţii când ascultă, de aceea le este ceva mai uşor să facă asta. Ascultarea rămâne însă o abilitate de bază, de aceea sunt foarte utile workshopurile în care se exersează ascultarea, mai ales atunci când avem conversaţii dificile.

În acelaşi timp, femeile intră mai uşor în detalii, pe care bărbaţiile le percep ca neavând legătură cu subiectul. Ca atare, bărbaţii tind să se deconecteze de conversaţie mai uşor. Bărbaţii îşi percep valoarea prin performanţă, de aceea aleg calea cea mai scurtă pentru a-şi atinge obiectivul. Femeile îşi percep valoarea şi prin calitatea relaţiilor pe care le au cu cei din jur, de aceea ele tind să fie mai fluente verbal.

Când şedinţa devine plictisitoare.

Probabil că oricine participă, din când în când, la o întâlnire plictisitoare. Când zic plictisitoare, mă gândesc la faptul că există şi momente în care se repetă lucruri deja cunoscute sau se intră în tot felul de detalii.

Mi s-a întâmplat să fiu în astfel de şedinţe şi am observat că femeile şi bărbaţii reacţionează diferit. Eu şi câteva colege, deşi obosite, ne păstram atenţia, ascultam interlocutorul, luam notiţe. În schimb, bărbaţii păreau să se « decupleze » de situaţie : începeau să se mişte, se uitau prin încăpere sau mişcau pixul în mână. Consecinţa era că noi, femeile, interpretam atitudinea bărbaţilor ca fiind ceva negativ, că nu le pasă. Şi toate aceste judecăţi apăreau pentru că nu ştiam un lucru important despre bărbaţi şi creierul lor.

Când creierul bărbatului intră într-o perioadă de pauză, activitatea se închide aproape complet. De aceea, bărbatul încearcă să se menţină activ începând să se mişte. La femei însă, chiar şi atunci când creierul intră într-o perioadă de pauză, nu se închide ca la bărbaţi, ci se menţine mai activ. La prima vedere, acest lucru ar părea că este un avantaj pentru femei, dar gândiți-vă ce se întâmplă acasă, la sfârşitul zilei când femeia vine acasă, vrea să se relaxeze, iar creierul ei nu face « shut down » complet şi menţine încă active problemele de peste zi.

Când şedinţa devine stresantă.

Ce se întâmplă la nivelul creierului? Femeia secretă un nivel mai mare de oxitocină, hormonul care ne ajută să ne simţim apropiaţi unii de alţii. Iar bărbatul, un nivel mai mare de testosteron, hormonul care este în mod obişnuit asociat cu masculinitatea şi agresivitatea.

Ca urmare, femeile şi bărbaţii răspund diferit stresului. Femeile încep să se retragă din competiţie şi încearcă să liniştească atmosfera. Toate acestea vin la pachet cu diminuarea asertivităţii şi femeia va ezita în a-şi susţine mai departe părerea. Astfel, idei bune se pot pierde în companie. În schimb, bărbaţii devin mai agresivi, de exemplu întrerup mai des discuţia, nu au răbdare să asculte, vor să ajungă direct la soluţii, ceea ce va face ca femeile din faţa lor să se simtă neapreciate.

Câteva recomandari pentru femei şi bărbaţi în timpul şedinţelor:

Pentru ca o femeie să fie ascultată şi luată în serios de bărbaţii prezenţi în întâlnire este recomandat: să folosească cuvinte mai puţine şi concrete care au legătură cu rezultatele aşteptate, să folosească aprecierea, când apar discuţii tangenţiale să se reîntoarcă la scopul întâlnirii.

Pentru bărbaţii care sunt văzuţi ca fiind mai autoritari, recomandarea este ca: să asculte mai atent şi celelalte puncte de vedere, să ia în considerare atât părerea bărbaţilor, dar şi pe cea a femeilor din întâlnire, să se scuze când este cazul.

Pentru o mai bună înţelegere a diferenţelor dintre femei şi bărbaţi  şi modul în care acestea influenţează felul în care trăim, iubim şi muncim, vă invit la workshopul organizat de Mind Education Health şi Delia Lungu, psihoterapeut de familie, pe 5 iulie, la Cluj – „Cum înţelegem mai bine bărbaţii, pentru a ne regăsi feminitatea”. Vom vorbi despre: emoţii, dragoste şi sex, despre căsătorie şi implicare, despre traiul în comun, despre ce înseamnă pentru bărbaţi să fie tată bun, despre cum muncesc femeile, cum muncesc bărbaţii.