Fuga de sine (partea a treia)
Cum ar fi dacă atunci când un prieten ți-ar spune că se simte rău, că e tare trist și ar plânge în hohote tu l-ai ignora complet? Vorbești la telefon, lucrezi la ceva, conversezi cu alte persoane, faci curat prin casă, îți aranjezi hainele, te duci la alergat, sau orice alte activități? În relația cu un prieten, dacă vrei să o păstrezi pe termen lung, nu prea faci asta. Măcar stai și asculți o vreme, oferi un sfat, vezi dacă poți să îl ajuți cu ceva. Cum procedezi când tu însuți te simți rău, ești obosit, ți-e frică de ceva, ești trist, înfuriat etc.? Cum procedezi cu tine? Să luăm câteva exemple.
Poți citi prima parte a articolului aici
„Ce sens are să stau în starea asta? Mă apuc să fac ceva productiv”, „Ies cu oameni, doar n-o să stau singur/ă în casă”, „Vorbesc cu prietenii, poate mă ajută ei să găsesc soluții” – când faci asta, fără a petrece întâi timp cu tine pentru a înțelege ce a condus la starea pe care o ai, înseamnă tot că te ignori. Exact ca în exemplul de mai sus cu prietenul îndurerat, dacă tu și starea ta ați fi două persoane, asta este scena la care asistăm: te ignori pe tine. Nu accepți că îți e greu, nu te accepți în momentele dificile. Vrei înțelegere, acceptare, iubire, apreciere din partea celor din jur, dar când vine vorba să îți oferi tu singur/ă toate astea fugi mâncând pământul – fugi de tine. Pe deasupra, te mai și cerți/judeci puțin: „of, ce oribil, iar mă simt așa”, „m-am săturat de starea asta”, „nu mai suport să mă tot simt așa”, „vreau să nu mai simt nimic”.
Orice persoană normală trece prin stări diferite – unele mai plăcute, altele mai neplăcute, altele de-a dreptul dificile și greu de suportat. Asta înseamnă normalitate. Nu-i nimeni într-o stare liniară în permanență și e normal să fie așa. Disconfortul te ajută să crești, să înveți, să evoluezi, să vezi lucrurile altfel – dacă îl accepți și îl folosești în beneficiul tău. Când îți e greu și eviți disconfortul, pierzi oportunitatea de a învăța ceva despre tine, despre cum poți să faci față unei situații. Pierzi oportunitatea de a-ți oferi ție însuți ceea ce îți dorești cu atâta ardoare să primești de la alții. Alergi repejor să te plângi cuiva așteptându-te să te asculte, să înțeleagă prin ce treci, să îți fie alături, să te sprijine și, eventual, să îți ofere și o soluție magică potrivită cu nevoile tale în acel moment. Toate astea fără să te judece, că doar te-ai judecat tu destul înainte.
Este foarte în regulă și sănătos să vorbești cu prietenii și familia despre cum te simți și încurajez asta. La fel de bine, încurajez ca întâi să te uiți cu interes, acceptare și compasiune la tine însuți. Întâi să îți înțelegi tu starea, să înțelegi tu cum ai construit-o, ce senzații simți în propriul corp, ce asocieri ai făcut, ce gânduri ți-au trecut prin minte, prin ce imagini a frunzărit creierul tău ca să întărească starea din prezent? Să îți identifici, apoi, propriile nevoi ca să poți comunica mai clar ce vrei de la partenerul tău de viață, de la prieteni, de la colegii de serviciu. Cum altfel să știe ei? Cum să înțeleagă ei, dacă tu nu te înțelegi și comunici vag? Cum să te accepte ei dacă tu nu te accepți și fugi cât de repede poți de tine la cel mai mic semn de neplăcere? E drept să le ceri celorlalți ceva ce tu nu-ți oferi? Tu cum crezi că le poți oferi toate astea celor din jur în mod sănătos dacă nu practici asta cu tine însuți? Cum poți oferi ceva ce nu îți e familiar?
Acceptă-ți starea ca fiind parte din tine, ca ceva ce tu ai construit și fii curios să afli cum ai hrănit-o. Ai dormit puțin în ultima vreme? Ai mâncat prea puțin, prea mult sau mâncare nesănătoasă? Ai făcut prea puțină mișcare sau n-ai făcut deloc? Ai petrecut timp cu tine în liniște, fiind recunoscător pentru ce s-a mai întâmplat frumos în viața ta, sau pur și simplu timp în care să nu te judeci? Ai mai petrecut timp afară, în natură? Ai mai citit ceva? Ai văzut un film nou? Ai mai făcut ceva nou în ultima vreme? Ai mers într-o excursie? Ai încercat vreo mâncare interesantă? Toate astea sunt lucruri pe care le poți face pentru starea ta de bine, investiții în tine și partea bună este că majoritatea sunt gratis sau puțin costisitoare. Fii alături de tine așa cum ai fi alături de o persoană dragă atunci când trece prin momente dificile.
Mai multe despre fuga de sine poți citi aici