Mind Education

Mind Education și Școala pentru Cuplu | Domnica Petrovai

Am primit cu o mare bucurie propunerea celor de la Cărturești de a vorbi despre proiectele pe care le-am dezvoltat, Mind Education și Școala pentru Cuplu în cadrul campaniei lor #MadeInRo #HaiRomania #SusțineNaționalaDeAntreprenori

Vă invit și pe voi să vedeți ce am răspuns la întrebările lor: ce brand românesc îmi place, primele 3 cuvinte despre România, ce am învățat în criză, povestea proiectelor și ce m-a determinat să construiesc un business, ce mă inspiră, cum am lucrat cu echipa și ce îmi este cel mai greu în munca mea.

Le sunt tare recunoscătoare celor de la Cărturești pentru că au ales proiectele noastre să le promoveze și colegilor mei pentru pentru că împreună am reușit să clădim două proiecte atât de faine. #mindeducation #scoalapentrucuplu

Dacă la debutul muncii mele în companii, care a început în 2010, trebuia să evit să vorbesc despre depresie, narcisism, neasumare, listă de autonomie, autoritate abuzivă și abuz emoțional, și trebuia să „rezolv” problemele indirect, prin ateliere despre mindfulness, parenting sau work-life balance, în ultimii 5-6 ani, oamenii au devenit mult mai deschiși și antreprenorii și managerii mult mai asumați și mai dispuși să discutăm și să rezolvăm împreună problemele reale. Un alt mare pas pentru dezvoltarea Mind Education a fost când clienții au început să accepte să lucrez cu toată compania, pentru că transformarea dorită implica un efort comun, la care să contribuie fiecare dintre membrii echipei. Pentru mine acest pas câștigat a fost cel mai valoros, pentru că nu suntem o companie de training, ci oferim consultanță într-un domeniu sensibil cum este sănătatea emoțională și din ce în ce mai mulți oameni în poziții de conducere conștientizează valoarea muncii emoționale, impactul lipsei de autonomie și a imaturității angajaților. 

CE TE INSPIRĂ?

Oamenii. Cu puterea lor de a-și asuma un proces teribil de inconfortabil și dificil, cum este munca emoțională și procesul de maturizare, în spațiul muncii și relațiilor de muncă, care era și încă este perceput ca fiind neadecvat vulnerabilității și emoției. Acest proces de a te vedea pe tine, cu punctele tale sensibile și felul în care te protejezi, cu abilitățile tale nedezvoltate, încă nevăzute, cu dificultatea de a primi feedback și tendința de a le lua personal și de a fi defensiv, îmi dă și mai multă încredere când oamenii devin mai conștienți, mai asumați și mai capabili de a clădi încredere, siguranță și onestitate în relații. Mă simt norocoasă că pot vedea, după o mare ruptură într-o relație sau într-o echipă, re-conectare și un loc unde oamenii prețuiesc recunoștința și încrederea, iar victimizarea și îndreptățirea pălesc.

CUM RESIMȚI ACEASTĂ SITUAȚIE DE CRIZĂ ȘI CUM I TE ADAPTEZI?

Provocatoare în sensul bun, pentru că ne-a dat șansa de a promova sănătatea emoțională și mintală în organizații. Iar asta pentru că, în această perioadă, au devenit mai vizibile dificultățile în relații și impactul lipsei de autonomie și a imaturității emoționale asupra echipelor și companiei. Și, pe de altă parte, deși aveam un plan de a ne dezvolta o platformă online pentru cursuri, am tot amânat-o și criza mi-a arătat că anumite decizii ar fi bine să le iau mai rapid. Vrem să lansăm curând produse noi la care lucram mai demult, însă acum sunt evident mult mai necesare. Eu sunt o persoană care se încarcă din diversitate și noutate, și criza mi-a creat contextul de a mă adapta și mi-a prins foarte bine. Criza mi-a adus mai multă claritate despre cine este Mind Education și către ce se îndreaptă.

CUM LUCREZI CU ECHIPA TA ÎN PERIOADA ACEASTA?

Din fericire, criza ne-a unit și ne-am adaptat rapid, în 2-3 zile aveam un plan. Ne-am văzut mult mai des și am lucrat mai mult împreună, indiferent de proiect. Și un mare câștig au fost conversațiile dificile, pentru că, firesc, și în cazul nostru, dificultățile emoționale ale fiecăruia au fost mai evidente, impactul asupra colegilor resimțit mai intens, și mie mi-a dat claritate și echilibru între ce înseamnă grija pentru nevoile fiecăruia și care sunt abilitățile esențiale, nenegociabile de care avem nevoie cu toții pentru a fi cine ne dorim să fim. Ceea ce va duce la multe schimbări de roluri și responsabilități sau la redefinirea zonei de colaborare. 

CARE ESTE CEL MAI GREU LUCRU CU CARE TE CONFRUNȚI, ÎN GENERAL, ÎN ÎNTREPRINDEREA TA, DAR ȘI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ?

În primul rând vreau ca ceea ce promovăm și „predicăm” să practicăm și noi în echipă. Adică, fără îndreptățire și victimizare, ci cu asumare, responsabilitate și cu un grad mare de autonomie. Eu, fiind o persoană hiperresponsabilă, cu un ritm rapid și într-o continuă schimbare, am încă dificultăți în a oferi spațiu colegilor să-și asume până la capăt proiectele. Și mă preocupă să găsesc un balans între grija pentru oameni și excelența în performanță. O am adesea în minte, însă mai de învățat despre cum să mențin acest echilibru.  

Citește întreg articolul aici.