Personalitățile dificile la locul de muncă: personalitatea borderline
Știți colegul acela cu o dispoziție fluctuantă, care acum este super fericit și în secunda doi este cuprins de o furie extremă pentru că a făcut cineva un comentariu la adresa lui? Colegul impulsiv care se comportă așa cum simte și pe care rareori te poți baza?
O mare parte din oameni își petrec mai mult timp la serviciu decât în orice alt context în afara casei, în cazul în care au un job full-time. Așadar, se poate întâmpla să petreacă mai mult timp cu colegii de serviciu decât cu familia sau prietenii. În aceste condiții, interacțiunea constantă cu colegi care au personalități mai dificile poate fi o provocare mare și poate avea un impact asupra stării de bine, a sănătății angajaților și, implicit, asupra întregii companii.
Azi vom discuta despre dificultățile cu care se confruntă persoanele cu tendințe borderline pentru a înțelege cum se manifestă, care sunt credințele lor și ce se află, de fapt, în spatele impulsivității și a reacțiilor fluctuante și intense.
Sentimentul de singurătate
„Voi fi mereu singur”, „Nimănui nu-i pasă de mine” – sunt unele dintre gândurile care îi conturează realitatea. Reacțiile disproporționate ale colegului cu tendințe borderline izvorăsc dintr-o teamă cumplită de abandon: „la un moment dat oamenii mă vor părăsi”. Așadar, face și el ce crede mai bine ca să nu fie părăsit: se agață rapid de cine se află prin preajmă. Simte o intimitate crescută în relații cu persoane pe care abia le cunoaște pentru că pur și simplu nu suportă singurătatea. Această frică intensă de singurătate și de abandon îl determină să stea mereu în preajma oamenilor și să se atașeze repede de ei, ceea ce înseamnă de fapt că se abandonează pe el însuși. Trecerea aceasta de la o relație la alta, fără a-și lăsa timp să proceseze puțin ce se întâmplă cu el se traduce în „mi-e frică să stau cu mine”.
Colegul cu tendințe borderline se așteaptă permanent să piardă persoanele apropiate din viața lui. Fie că pur și simplu îl abandonează, că îl neglijează emoțional sau că își imaginează că se vor îmbolnăvi și vor muri, într-un fel sau altul, oamenii vor dispărea din viața lui. Prin urmare,va sta mereu într-o stare de alertă pentru a vâna orice semn de abandon. Dacă cineva amână o întâlnire cu el sau dacă soția întârzie când vine de la serviciu, el va trăi o panică foarte mare. Îi este greu să creadă că se poate baza pe ceilalți și că îi pasă cuiva de el. De aceea are această nevoie de a fi în contact pentru a-și confirma că îi este cineva alături. Desigur, nu apucă să își exploreze bine această teamă și imediat reacționează cu furie față de persoana în cauză, ca o modalitate de a se face auzit. Fix aceste reacții pe baza credințelor neverificate în realitate vor duce la o rupere precipitată a relației, fie că e personală sau profesională. Așa menține cel cu tendințe borderline cercul vicios al relațiilor instabile și își hrănește credințele și fricile proprii.
Despre origini și cum să vă comportați cu colegul care are aceste vulnerabilități de abandon în articolele viitoare.
De asemenea, puteți citi mai multe articole din seria personalităților dificile la locul de muncă aici