Mind Education

10 avantaje ale practicii mindfulness pentru copii și adolescenți

Practica minfulness și cea a meditației au fost integrate în ultimele decade în diverse abordări psihoterapeutice pentru a trata depresia, anxietatea sau tulburările de adaptare. Mindfulness, respectiv capacitatea de a fi mindful, se referă la „abilitatea de a fi atent la ceea ce se întâmplă în momentul prezent, fără să judeci experiența respectivă.” (Kabat-Zinn, 2003), iar căile de a fi mindful presupun meditația, practica yoga sau simple exerciții de respirație.

Adesea părinții întreabă dacă există cu adevărat avantaje, susținute de studii, ale practicii mindfulness sau este doar un nou curent cool care se va stinge după o perioadă. Ei bine, nu, nu este doar un curent cool.

Există o mulțime de avantaje, dovedite științific, pe care le-am sintetizat în lista de mai jos:

  1. Cercetările arată că implementarea orelor de mindfulness și de meditație în școli au ca efect îmbunătățirea abilităților sociale. Exercițiile de mindfulness au ca efect creșterea capacității de a fi atent la sine și la cei din jur. Propriile emoții nu mai sunt amenințătoare, și astfel ne putem conecta cu o mai mare ușurință la emoțiile prietenilor.
  2. Îmbunătățirea abilităților cognitive și a rezultatelor cognitive apar ca urmare a efectelor meditației în ceea ce privește creșterea vitezei de procesare a datelor.
  3. Practica mindfulness conduce la îmbunătățirea rezultatelor academice prin creșterea puterii de concentrare, îmbunătățirea memoriei, creșterea flexibilității cognitive și creative.
  4. Exercițiile mindfulness conduc la o stare generală de bine – cei care practică mindfulness învață să se oprească pentru o clipă, să tragă aer în piept, să se uite în jur și la propria persoană, devenind astfel conștienți de propriile trăiri și nevoi. Aceste exerciții îi învață să nu trăiască pe pilot automat și să se bucure de viață în fiecare clipă a ei.
  5. Adolescenții experimentează emoții intense, fiind momentul în care se înregistrează debutul multor tulburări psihice. Cercetările cu privire la mindfulness arată că această capacitate de a fi prezent conduce la schimbări pozitive importante în creier care vor avea, în viitor, efecte precum stabilizarea dispoziției sau întărirea și reglarea emoțională.
  6. Studiile arată că practica mindfulness ajută la îmbunătățirea stimei de sine, o mai bună asumare a propriei persoane – un aspect atât de vulnerabil în adolescență.
  7. De asemenea, studenții care au frecventat programe de mindfulness au înregistrat un nivel crescut de optimism și mai multe emoții pozitive.
  8. Nu în ultimul rând, studiile arată că practica mindfulness conduce la scăderea anxietății și a depresiei, cu efecte stabile pe termen mediu și lung.
  9. Exercițiile mindfulness îi ajută pe copii să țină stresul la distanță.
  10. Neuroplasticitatea este o calitate pe care nu o pierdem de-a lungul vieții, însă creierul copiilor și al adolescenților se schimbă cu o mai mare ușurință decât cel al adulților la interacțiunea cu mediul. De aceea, efectul pozitiv pe termen lung al meditației și exercițiilor de mindfulness în ceea ce îi privește pe copii și adolescenți este mult mai accentuat față de efectul pozitiv pe care îl experimentează adulții.