10 cărți pentru cupluri echilibrate și fericite
Cartea îți aduce cunoaștere, iar cunoașterea, priceperea și înțelegerea nevoilor, dorințelor și durerilor tale. O înțelegere a suferințelor și barierelor auto-impuse care te împiedică să primești și să oferi iubire. Cunoașterea te ajută să înțelegi și fericirea, pentru că starea de bine e o deprindere pe care o poți exersa. Cuplurile fericite sunt cele care au știut și au avut înțelepciunea să aibă grijă de relația lor. De aceea, îți recomand să te folosești de cunoaștere, ea este în slujba noastră. E păcat sa trăiești în suferință când poți aduce atât de multă fericire în viață și în cuplu. Mai jos, îți recomand zece cărți pentru cuplurile echilibrate și fericite. Lectură plăcută!
Iubirea nu este de ajuns. Aaron T. Beck. Editura Trei
Autorul aduce în discuție un subiect dificil pentru multe cupluri: neînțelegerile care derivă din interpretări, negativism și judecăți – toate acestea erodează și pot distruge o relație. Tu spui ceva, iar partenerul înțelege altceva. Cât de des ți s-a întâmplat să simți că nu te poți înțelege cu partenerul? Mintea produce gânduri care aduc suferință zadarnică în cuplu. Din fericire, poți elimina durerea din viața ta. De aceea recomand această carte tuturor cuplurilor, pentru că răspunde acestor întrebări și te ajută să înțelegi modul în care mintea îți poate sabota relația. Și te ajută să te faci înțeles dincolo de judecăți și interpretări.
Cum să iubești. Thich Nhat Hanh. Editura Introspectiv
O carte scrisă de un călugăr care are la bază poveștile a nenumărate cupluri care vin să-i ceară ajutor. O carte de suflet, pentru momente de liniște. Sunt scurte însemnări despre iubire și sfaturi pentru a hrăni adevărata iubire. Mai exact, o colecție de texte scurte cu mesaje foarte clare despre cum să iubim. Despre priceperea în a iubi, un lucru pe care fiecare dintre noi îl poate învăța.
Cele șapte principii ale unei căsnicii fericite. John Gottman, Nan Silver. Editura ASCR
După ani de cercetare și experiență clinică, autorii descriu comportamentele care pot prezice divorțul cu foarte mare acuratețe: critica, atitudinea defensivă, disprețul și răceala. O lucrare care nu numai că ne arată cum să prevenim divorțul, ci ne ajută și să avem o relație fericită. Autorii vin cu soluții și alternative practice. Așadar, e o carte utilă mai ales pentru cuplurile care au deja o istorie și își doresc să fie mai împliniți împreună.
Căile îndrăgostirii. Cum ne alegem partenerul. Ayala Malach Pines. Editura Trei
O carte pe care o recomand celor interesați de alegerile pe care le fac în dragoste, celor singuri sau la început de relație. De ce m-am îndrăgostit de el sau de ea? Ce semnificație are acest lucru? De ce sunt încă singur/ă și cum să știu să recunosc partenerul potrivit?
Alchimia emoțională. Cum poate mintea să vindece inima. Tara Bennett-Goleman. Editura Curtea Veche. Sau o excelentă alternativă pe aceeași temă, dar în limba engleză: Reinventing your life. Jeffrey E. Young
Cărți de bază pentru cei aflați în situații de criză, care au trecut printr-un divorț, despărțire, sau au trăit abuzuri în copilărie, s-au simțit singuri, nesiguri, abandonați ori au avut sentimentul că nu sunt suficienți de buni, de valoroși, că trebuie să dovedească mereu că merită iubirea partenerului. De asemenea, cărțile sunt recomandate și pentru cei care au trecut prin infidelitate în cuplu sau, pur și simplu, au o relație în care sunt nefericiți. Aici poți găsi răspunsuri legate de cauzele nefericirii în relații și cum să nu mai repeți greșelile din trecut.
Arta de a iubi. Erich Fromm. Editura Anima
O carte de căpătâi pentru oricine își dorește să dobândească arta iubirii. La momentul lansării, autorul propune o perspectivă nouă, avangardistă, în legătură cu iubirea – o artă ce necesită cunoaștere și practică, la fel ca orice altă artă, spune autorul. Cartea te ajută să faci diferența între dependență, relația simbiotică și iubirea matură, reală, dintre doi adulți autonomi, siguri pe ei, care își asumă responsabilitatea relației, grija și respectul față de partener. O bucurie!
Stilurile de atașament. Cum găsești și să păstrezi o relație de cuplu fericită. Amir Levine, Rachel S. Heller. Editura ASCR
Este o lectură obligatorie pentru cei care se simt sufocați în relația cu partenerul, care simt că acesta are prea multe nevoi, este „dependent” de el/ea. Dar și pentru cei care, dimpotrivă, simt că le lipsește afecțiunea partenerului, care au nevoie permanent de reasigurări, de reconfirmări că sunt iubiți și care vor să simtă că pot conta oricând pe partener. Celor care le este greu să spună „Te iubesc” partenerului. Pentru cei care trăiesc sau au trăit respingerea și abandonul în relație. Și, nu în ultimul rând, pentru cei nehotărâți, care nu își pot lua angajamente sau care fac alegeri care îi duc la suferință și eșec.
Primește iubirea pe care o dorești. Harville Hendrix. Editura Herald
O carte pentru cuplurile care sunt în impas, care simt că relația cu partenerul le retrezește dureri și suferințe din trecut, sau care au adunat multă furie și resentimente. Te ajută să înțelegi de ce omul pe care îl iubești te rănește și tu îl rănești pe el și, cel mai important, ce este de făcut când omul vieții tale devine cel mai mare coșmar al tău. Când vezi cum partenerul tău începe să semene cu mama sau tatăl lui, în cel mai proaste momente ale acestora. Ca și Reinventing your life, această carte care te ajută să-ți înțelegi problemele din cuplu și îți oferă soluții când atunci când totul pare imposibil de rezolvat.
Configurați pentru iubire. Stan Tatkin. Editura Herald
E o lectură care te ajută să depășești distanța, nesiguranța și nemulțumirile din relație cu ajutorul științei și înțelegerii creierului. Cum să ne înțelegem mai bine și să ne facem înțeleși. O carte ușoară, dar extrem de utilă, mai ales pentru cei care nu sunt obișnuiți cu lecturile „psihologice”.
Lessons of Lifelong Intimacy. Building a Strong Marriage Without Losing Yourself. Michael Gurian
Un autor remarcabil care ne oferă un text foarte bun – cel mai bun din ultimii ani, din punctul meu de vedere – , pentru cupluri. Vine cu o perspectivă științifică și foarte realistă după mulți ani de cercetare și practică clinică asupra diferențelor de gen: cum gândesc femeile, cum gândesc bărbații. Cum să înțelegem diferențele pentru a avea o relație fericită în care atât femeia, cât și bărbatul să se simtă iubiți, păstrându-și autonomia și fericirea personală. Asta mai ales într-o lume în care se pune foarte mult accept pe intimitate, și prea puțin pe autonomie și spațiu personal. Este singura carte în limba engleză pe care v-o recomand, fiind mult prea valoroasă ca să nu vorbesc despre ea. Așteptăm și traducerea ei în curând.
În România, singura lucrare tradusă semnată de Michael Gurian a apărut la Editura Trei și se numește Prezența invizibilă, bărbatul și femeile din viața lui, Editura Trei. Poate cel mai bun text pentru bărbați tradus la noi.