Mind Education

Jurnal de părinte: Certurile și rivalitatea dintre frați. Cum să reacționeze părinții?

 

În cea mai recentă emisiune “Jurnal de părinte” de la Radio Cluj, psihologul clinician și psihoterapeutul Domnica Petrovai a vorbit despre certurile și rivalitatea dintre frați și despre cum ar trebui să reacționeze părinții.

Înregistrarea audio o puteți găsi mai jos:

 

Cum reacționați când se lovesc sau se ceartă copiii d-voastră? Unii părinți cred că este mai bine „să lăsăm copiii să își rezolve singuri problemele”, însă copiii au nevoie de sprijinul nostru să învețe abilitățile de a rezolva divergențe într-un mod care să nu îl rănească pe celălalt. Rivalitatea este foarte frecventă, normală într-o oarecare măsură. Este greu să împarți atenția și afecțiunea cu altcineva. Și copiilor le este greu, în mod firesc. Dar cauzele pot fi multiple – gelozie, nesiguranță, comparațiile nepotrivite ale părinților, critica sau respingerea, copil „preferat”, sau atenție specială pentru „cel mic” sau dimpotrivă, pentru „cel mare” să nu ne simtă nedreptățit.

Cum este recomandat să intervenim noi părinții și care sunt greșelile noastre frecvente?

Să nu iau apărarea unuia sau altuia. Să fiu acolo să îi înțeleg pe amândoi, chiar dacă aparent unul pare să fie cel care a „agresat” și unul „victima”. În realitate, amândoi au avut o contribuție. Dacă însă unul se simte nedreptățit va simți furie, neîncredere și posibil să își dorească să se răzbune. Cu răbdare să îi ascult pe amândoi și îi sprijin să se înțeleagă, apoi să rezolvăm problema. Și atunci când unul dintre copii este foarte mic, nu cădeți în capcana de a veni cu mesajul, „ea e mică, trebuie să fii înțelegătoare, că ești mare”, asta duce la furie și resentimente, nu la o bună relație cu sora ei. Asta înseamnă că ce am eu nevoie ca părinte este să îmi controlez propriile mele emoții și judecăți. De calmul și răbdarea mea depinde ce învață copiii noștri despre emoții și divergențele în relații.

Să îi ajut să învețe să rezolve problemele între ei, să nu vin eu cu soluția, să par că „împart dreptatea”.

Într-o relație, într-o măsură mai mare sau mai mică ambii au contribuit la tensiunea sau conflictul creat. Se ceartă pe o jucărie sau își vorbesc nepotrivit, sunt situații în care ei au nevoie de noi părinții să rezolve divergențele sau disconfortul fără să rănească. Realist, faptul că le explicați cu răbdare și sunteți empatici nu înseamnă că de acum încolo ei nu vor mai avea conflicte și tensiuni.

În relația cu fratele sau sora învață caracterul, cum te porți cu celălalt, cum îți construiești o relație de prietenie. Relația cu fratele sau sora este unul dintre cele mai valoroase contexte în care învață reciprocitatea în relații. Atât de importantă. Dau și primesc. Sunt atent și asertiv cu mine, dar empatic și cu cel de lângă mine. Cooperăm și rezolvăm problemele. Avem grijă de relație.

Rubrica “Jurnal de părinte” se difuzează în fiecare miercuri, de la ora 13.30, pe frecvența Radio Cluj.