Mind Education

Jurnal de părinte: Cadoul de care are nevoie copilul nostru

 

Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, a vorbit la Radio Cluj despre dorința părinților de a oferi copiilor cadouri numeroase, de multe ori scumpe, și despre cum, fără să vrea, de multe ori îi privează, de fapt, de darurile de care au nevoie cu adevărat.

Întregistrarea audio a emisiunii Jurnal de Părinte o puteți găsi mai jos:

 

Avem nevoie să oferim multe cadouri sau cadouri scumpe pentru a fi fericiți? Sau să celebrăm reușitele prin cadouri? Consumul, individualismul și graba îi afectează și pe copiii noștri. Observăm că sunt din ce în ce mai mulți copii obosiți, plictisiți, irascibili, tensionați, hiperactivi. Mulți copii la fel de ocupați și cu un program la fel de încărcat ca și al părinților.

Rare sunt momentele de liniște, să stea pur și simplu alături de părinte sau singuri și să se bucure de liniște. Sau să tolereze plictiseala, sau disconfortul fără să fugă de el, prin folosirea tabletei, a telefonului, a televizorului sau alte activități. Nevoia copiilor este să fie în contact cu ei și noi să fim prezenți. Timp special cu copilul nu înseamnă numai sau adesea să facem lucruri, activități, ci înseamnă să povestim, să ne ascultăm, să trăim împreună prezentul. E suficient să facem o plimbare prin pădure, sau să ne așezăm pe iarbă și să ne relaxăm.

Copiii au nevoie să le simplificăm viața pentru a fi fericiți. Când le oferim prea mult și mult prea multe cadouri ca formă de iubire, copiii trăiesc câteva consecințe:

  1. Își pierd răbdarea. Copiii și-au pierdut abilitatea de a se concentra, de a se bucura de ceva ce este în controlul lor. Fie că aleargă, se joacă în pădure sau se plimbă curioși prin parc.
  1. Crește riscul depresiei. Studiile de specialitate ne arată că resursele pe care le are un copil acum, foarte multe jucării, activități, au dus la creșterea riscului de depresie a copiilor. Plăcerile sunt de scurtă durată, fără efort. Și pierd exercițiul amânării recompenselor și autocontrolul.
  1. Hipervigilența noastră, intoleranța la incertitudine a copiilor noștri. Din păcate, îi învățăm pe copii să fie hipervigilenți, cu neliniște și tensiune, cu multe îngrijorări și temeri. Fără bucuria și plăcerea de a trăi în prezent. Fără spontaneitate, totul planificat și organizat. Așa înveți anxietatea, când auzi sau îți vezi părinții cu multe griji și multe gânduri negative, catastrofale în legătură cu viitorul. Părinți care au tendința de a controla, care nu au toleranță la incertitudine. Înveți că incertitudinea este amenințătoare, periculoasă.

Cel mai frumos cadou pentru copilul nostru este prezența noastră, cu grijă pentru spațiul lui în care să fie copil, să exploreze și să-și construiască jocuri și jucării.

 

Puteți asculta rubrica “Jurnal de părinte”, în fiecare miercuri de la ora 13.30,  pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM – în Cluj).