Mind Education

Jurnal de părinte: Cultivarea iertării în relații

În emisiunea de săptămâna trecută Jurnal de părinte, difuzată de Radio Cluj, Domnica Petrovai a vorbit despre iertare în relația părinte-copil și profesor-copil.

Înregistrarea audio a emisiunii o puteți găsi mai jos:

 

Adesea, aud profesori și părinți, din păcate, care se simt revoltați și găsesc nepotrivit gestul de a-și cere iertare față de copil când au făcut ceva care l-a rănit. Cum ar fi umilința, rușinarea, învinovățirea, critica, respingerea. Se cred îndreptățiți să pedepsească sau să ofere copilului consecințe ale comportamentului lor, să știe cât de mult a greșit, să simtă greșeala.

De ce ne este nouă greu să ne cerem iertare copilului? Adesea, pentru că avem credința că avem dreptate, că el a greșit și că noi nu greșim. Sau din frica adultului că își pierde autoritatea față de copil dacă recunoaște și acceptă că și el a greșit și că îi pare rău că a rănit copilul. În realitate, când rănim fără să ne asumăm și să ne cerem iertare, atunci suntem slabi, atunci pierdem încrederea copilului în noi. Iertarea te eliberează de presiunea perfecțiunii, mai ales cea pe care noi părinții o putem trăi. Nu suntem perfecți, suntem oameni care uneori facem lucruri din teamă sau frică și rănim. Dar uman, cu compasiune ne cerem iertare, fără să fim aspri cu noi înșine.

Acceptarea necondiționată a copilului, așa cum este el atunci, în acel moment, cu ce știe și ce poate, este un mare dar, îi dă spațiu să crească, să evolueze. Nu înseamnă că suntem de acord cu ce face, spunem doar că îl iubim și că suntem alături de el să facă alegeri bune pentru el și cei din jurul lui. Îl obișnuim cu bunătatea și cultivăm iertarea în familia noastră. Și, primul pas, să te eliberezi pe tine, ca părinte, de suferința greșelii sau fricii, să înveți să te ierți tu pe tine și să îți asumi că ai greșit, ai rănit. Asta înseamnă curaj cu adevărat. Să te poți privi tu pe tine. A-ți recunoaște greșeala și a cere iertare copiilor tăi, atunci când este cazul, nu doar că le deschide copiilor un spațiu unic pentru maturizare, ci tu ca părinte te maturizezi și evoluezi.

Să cultivăm iertarea în familie și în școală. Controlul și pedeapsa sunt semne de slăbiciune și nu de tărie de caracter și forță.

Puteți asculta rubrica “Jurnal de părinte” în fiecare miercuri de la ora 13.30,  pe frecvențele Radio Cluj (95,6 FM – în Cluj).