Mind Education

7 comportamente părintești care încurajează autonomia adolescenților

Parcurgem alături de copiii noștri un drum lung și provocator – de la primele clipe de dependență totală de noi, îi susținem pas cu pas să devină adulți autonomi, fericiți și mulțumiți de ceea ce sunt, de ceea ce pot face. Adolescența este pragul dintre copilărie și viața adultă, vârsta frumoasă în care copilul nostru începe să își construiască propriul drum. Acum are nevoie să știe cum să își poarte singur de grijă, învață cum să ia decizii sănătoase pentru sine, începe să perceapă că viața sa – modul în care ea se clădește – este în propriile-i mâini. Se descoperă pe sine, se cunoaște, este deschis să se construiască sau își caută modele și mentori în afara familiei.

În mod evident, adolescentul are nevoie ca noi, părinții și ceilalți adulți implicați în viața sa, să îl susținem să își dezvolte simțul de responsabilitate, de independență, capacitatea de luare a deciziilor. Să îi dăm voie să se aibă în grijă.

Ce poți face, ca părinte, ca să îi fii alături?

  1. Exprimați-vă clar așteptările – Discutați deschis și negociați cu privire la așteptările pe care le aveți de la copilul vostru. Formulați împreună un sistem de reguli și consecințe care să îl ajute să se păstreze în limitele acestor așteptări, cu privire la implicarea sa în organizarea treburilor casei, a întâlnirilor cu prietenii, a orelor de studiu etc. Reconsiderați sistemul odată cu schimbarea nevoilor lui.
  2. Învățați să ascultați – Discutați deschis și acceptați punctele de vedere pe care copilul vostru adolescent le exprimă acum. Faptul că îl ascultați și că îi integrați opiniile în deciziile familiei îl va încuraja să fie prezent și să comunice cu voi.
  3. Discutați despre schimbările care se petrec în adolescență – Se întâmplă ca adolescenții să se revolte sau să fie rezistenți față de orice formă de autoritate. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să discutați cu privire la modificările care au loc în perioada adolescenței și ce semnificație au acestea. Ascultându-i cu atenție, fără să se simtă amenințați, puteți înțelege și punctul lor de vedere și, mai ales, puteți răspunde în moduri empatice, pe care adolescenții să le poată înțelege și aprecia. Fiți tot timpul conștienți că adolescenții pot vedea situațiile diferit față de adulți, mai ales pe cele sociale.
  4. Învățați să diferențiați nevoile copilului de ale voastre – Este necesar ca în situațiile delicate, părinții să rămână calmi, să nu uite că este vorba despre susținerea și, foarte important, nevoile copilului, nu ale lor. Studiile arată că adolescenții țin cont de opinia grupului de prieteni în ceea ce privește chestiunile sociale, dar atunci când au nevoie de sfaturi, când au nevoie să se întoarcă spre valori, părerea, opinia în care au încredere este cea a părinților, a adulților importanți din viața lor.
  5. Implicați-i in luarea deciziilor – Adolescenții au nevoie să fie implicați în luarea deciziilor, cu privire la modul de organizare a familiei, a comunității în care trăiesc. Acest lucru le dă sens, îi ajută să învețe mai multe despre ei și despre viață.
  6. Consecințele sunt importante Nu pierdeți oportunitățile de a discuta cu copilul vostru adolescent despre consecințele comportamentului său, consecințe bune sau mai puțin bune. Arătați-le că sunt responsabili și că este nevoie să suporte consecințele atunci când iau decizii proaste. Permiteți-le să experimenteze pe propria piele legătura dintre comportament și consecințe.
  7. Rămâneți-le aproape – Nu uitați că au în continuare nevoie de susținerea voastră, de un mediu sigur și stabil unde să se întoarcă ori de câte ori au sau simt nevoia de sprijin. Și, mai ales, nu uitați să vă exprimați aprecierea pentru ceea ce se străduiesc să facă.