Ai dreptul de a fi tu însuți sau despre sensibilitatea introvertului
Articolul l-am scris inspirată de cartea pe care am citit-o recent, a autoarei cu al doilea cel mai vizionat TED de până acum, Susan Cain – Linișteee! Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare – carte apărută la Editura Paralela 45 în 2013. Interesul a fost unul personal, fiind eu o persoană introvertă și, deși am fost etichetată ca fiind timidă, nesigură sau temătoare, înțelegerea felului meu de a fi m-a ajutat într-un mod profund să mă înțeleg și să mă accept fără să mă judec. Autoarea, ea însăși o introvertă, aduce în discuție diferențele extrovert-introvert într-o societate care promovează Cultul Personalității, munca în echipă, sociabilitatea, abilitatea de a te vinde și promova cât mai bine. Succes imediat și rapid.
Introverții se simt în largul lor cu mai puțină stimulare, au o reactivitate mai crescută la sunete, imagini, mirosuri sau noutate, sunt creativi când au un spațiul personal, liniște și intimitate pentru a da ce este mai bun în ei, însă nu exclud și momentele, mai rare și de scurtă durată, când suprastimularea le dă o stare de bine. Știu cât de creativă pot fi eu în casa de la marginea pădurii, dar și uneori nevoia mea de forfota orașului. Prefer magazinele mici și spațiile intime, iar o vizită într-un supermarket mă obosește și epuizează fizic.
De ce cred eu că este important să-ți înțelegi și propria ta biologie?
Primul meu gând este că înveți să te accepți, înțelegi și să dai șansa celorlalți să te înțeleagă fără să te judece. De exemplu, eu funcționez bine în muncă alături de oamenii care au inițiative, și mult mai puțin cu ceilalți. Și o altă puternică și esențială motivație pentru a-ți cunoaște biologia este să ai o bună înțelegere în cuplu. Multe cupluri sunt o combinație de introvertit-extrovertit și tensiunile sau neînțelegerile provin din această necunoaștere a naturii și nevoilor lor diferite și care par incompatibile. Pentru ea o seară relaxantă înseamnă o ieșire în oraș cu prietenii, pentru tine o seară liniștită acasă în doi. Și exemplele sunt foarte multe.
Partenerul tău, dacă este un extrovert, indiferent de diferențele de gen, poate câștiga mult din sensibilitatea introvertului și din experiențele de reflecție și liniște alături de el. Își poate înfrâna multe din impulsurile de a reacționa imediat și de a lua decizii rapide sau de a socializa mai puțin uneori. La fel cum un introvert are nevoie să se exprime mai clar, mai ferm și să exploreze mai mult relațiile cu ceilalți. Unii dintre ei au o orientare filozofică și spirituală mult mai puternică. Însă empatia și sensibilitatea, cu toate momentele lor de deconectare de nevoile celorlalți, îi fac să se simtă mai ușor vinovați și responsabili. Când cei doi se înțeleg și își înțeleg nevoile, își pot crea un spațiu mai potrivit relației. Fără certuri nesfârșite și fără rost despre ieșirile cu prietenii în oraș, cum vă petreceți week-end-ul, vacanțele sau dorința de a sta pur și simplu acasă.
A fi introvert însă nu înseamnă a fi timid sau nesigur. Sigur, ele se pot asocia, însă la fel de bine și un extrovert poate fi nesigur, timid sau anxios. Sau empatic și sensibil. Spus simplu, partenerul introvert se simte confortabil fără prea multe stimulări, chiar dacă are momente când pare că se simte bine în aglomerație sau înconjurat de mulți oameni. Sunt persoane care se relaxează în solitudine, citind sau în natură, se exprimă mai ușor adesea în scris, lucrează mai bine singuri și se simt inconfortabili cu conflictele. Este și motivul pentru care adesea reacționează defensiv sau prin evitare și detașare, cel puțin într-un prim moment, până se familiarizează cu experiența emoțională și revin cu un mesaj asertiv. Mai ales că le creează un disconfort și mai mare o tensiune într-o relație și trăiesc cu nerăbdare disconfortul din relație.
Un introvertit însă nu este lipsit de sociabilitate sau dorință de relaxare, mai ales când se simte confortabil cu cei din jurul lui, îi este ușor să fie autentic, să râdă și să se distreze, când se simte confortabil cu mediul și oamenii. Are nevoie însă de un timp pentru a se familiariza. Are o mai bună putere de a minimaliza recompensele imediate, diferit de cum sunt extroverții care funcționează după acest principiu și îi este greu adesea să-i înțeleagă pe introverți. Așa că rămâi fidel naturii tale, însă lasă-te influențat de oamenii de lângă tine!
Unul din mesajele care mi-a atras cel mai mult atenția citind-o pe Susan Cain este reamintirea importanței de a acționa în beneficiul proiectelor personale esențiale și, fie că ești introvert sau extrovert, îți poți folosi resursele cu acest scop.
O mare parte din ceea ce suntem este influențată de gene, de creier și de sistemul nostru nervos – ne putem extinde personalitatea până la un punct.