Mind Education

Apetitul sexual feminin și alte enigme

În revista Psychologies din ianuarie 2016, Domnica Petrovai răspunde întrebărilor legate de sex, de apetitul sexual al femeilor. Întreg interviul este publicat online, pe site-ul psychologies.ro

Adesea, femeile îmi cer o consultație sau vin la cursurile pentru cupluri și părinți din nevoia de a-și rezolva problemele în relații: relația cu copilul, cu soțul sau partenerul de viață, relația lor cu ele și foarte puține sunt situațiile în care întreabă sau caută direct un ajutor pentru viața lor sexuală.

Sexul apare târziu în discuție sau doar dacă îl aduc eu în discuție. Pentru femeie, motivația este relația de iubire, problemele de „dragoste“ și nu direct propria satisfacție sau viață sexuală. Nu întotdeauna, dar adesea.

Femeile sunt surprinse când eu aduc în discuție nevoile sexuale, când vorbim despre creșterea copiilor sau o mai bună relație cu partenerul lor de viață. Din păcate, femeile sunt învățate să vorbească despre sexualitate numai în contextul relației lor cu bărbatul.

Din experiența mea, sunt multe cupluri care au o viață sexuală proastă, sexul se întâmplă mult prea rar, bărbații și femeile vorbesc cu regret, frustrare și cu resemnare despre viața lor sexuală („De când avem copii, totul s-a schimbat, nici vorbă de sex, facem și noi când apucăm“).

Ce este cert, este că există multă durere când vine vorba despre sexualitate. Oamenii zâmbesc uimiți, este un subiect adesea uitat. Chiar și de ei, în intimitate.

Mulți așteaptă vacanța, concediul, pentru momente de răsfăț, plă­cere: „Poate așa este viața de adult, după ce vin copiii și muncești atât de mult“.