Mind Education

Bărbați criticați vs femei care controlează

Ce se întâmplă atunci când femeile își critică partenerul prea mult, când își doresc ca ele să dețină controlul? Cum se schimbă relația de cuplu în această situație? Și oare ce ar trebui să facem pentru ca relația să redevină armonioasă? Domnica Petrovai abordează aceste subiecte în revista Psychologies, ediția din mai 2016. Materialul este disponibil și online, pe psychologies.ro.

Femeia care a căpătat independență financiară și muncește la fel de mult, sau uneori mai mult decât bărbatul, dar a rămas și mamă, soție, femeie, este obligată să rezolve multe probleme, să aibă multe inițiative, să ia decizii pentru familie și profesie.

Una dintre consecințele acestor schimbări este ignorarea nevoilor ei personale: să fie iubită, curtată, dorită ca femeie, să fie vulnerabilă și în grija bărbatului, să se simtă protejată de el.

Femeia a început să facă prea multe, să controleze prea mult și să uite de ea, să fie foarte critică cu sine și cei din jur, rece, distantă, cu un cost mare al fericirii și autonomiei personale.

Pasul cel mai sănătos este ca partenerul criticat, abuzat, manipulat să pună limite, să nu mai permită asta, însă aici e frica cea mai mare: „Dacă pun limite, ea se va supăra, se va înfuria, mă va pedepsi sau mă va părăsi, așa cum m-a amenințat“. Dar cel care controlează este cel mai nesigur, el tră­iește cea mai mare frică!