Mind Education

Bărbatul întreg: Bărbații, tot băieți!

Foto credit: Fernanda Latronico (www.pexels.com)

 

Cred că ați auzit des expresia, „Bărbații, tot bărbați!”, care, în funcție de tonul utilizat, poate avea diferite semnificații: înțelegere resemnată, empatie autentică, reproș ascuns, critică acidă etc.

Dar până la urmă ce-i determină pe bărbați să fie bărbați? Fără „tot”, da! Cum se formează identitatea masculină? Care sunt principalii vectori care influențează negativ formarea identității masculine? Fără a avea pretenția de a epuiza subiectul în rândurile ce urmează, voi răspunde acestor întrebări, dar și altora care nu au fost rostite.

Pentru început ar fi interesant să vedem ce ne șoptește nivelul biologic: toți bărbații au fost, inițial, femei. Da, ați citit bine! Din punct de vedere biologic programarea de bază la nivel embrionar este feminină. Cromozomul Y, care definește sexul bărbatului, este o „adăugare ulterioară” pentru că formațiunea testiculară de gen masculin prinde viață numai dacă intervine gena răspunzătoare cu schimbarea sexului. După concepere, în primele nouă săptămâni, se dă o adevărată „luptă genetică” și hormonală pentru conturarea genului masculin. Cu alte cuvinte, dacă structura cromozomială de bază și-ar urma cursul în mod firesc, atunci orice nou născut ar fi femeie. (Riso, 2013) Biologia ne atrage atenția asupra faptului că identitatea masculină, chiar din perioada intrauterină, este caracterizată de originea sa feminină și de opoziția față de feminitate pentru a se putea defini pe sine.

După momentul nașterii specialiștii au observat o diferență semnificativă în ceea ce privește modul în care sunt îngrijiți băieții, în comparație cu fetele. În general, tații mângâie și ating mai puțin băieții, deoarece aceștia trebuie să fie „independenți” când vor ajunge adulți. Ulterior, în timpul copilăriei mici, mamele manifestă tendința de a comunica mai mult cu fetele despre emoții, fiind, totodată, mult mai expresive din punct de vedere emoțional decât în relația lor cu băieții. De asemenea, mamele vorbesc mai mult cu fetele despre tristețe, frică și disconfort emoțional, iar cu băieții vorbesc mai mult despre furie. Când băieții sunt triști sau temători, din diferite motive, așteptarea lor este ca mama sau tata să NU le valideze aceste emoții pentru că această validare ar fi un semn de slăbiciune. (Lamb, 2010)

Toate aceste „obișnuițe” devin un stereotip social ce este impus deopotrivă băieților și bărbaților în mod inconștient de părinți, prieteni, rude, societate etc. Stereotipul social presupune conformarea la un anumit „cod al băieților/bărbaților”, compus din patru elemente:

„Codul bărbaților” nu este o invenție contemporană, el este menționat de-a lungul istoriei în scrierile mitologice și în majoritatea ritualurilor de inițiere cu ajutorul cărora se marca „trecerea de la statutul de băiat, la statutul de bărbat”. Majoritatea ritualurilor de inițiere au/aveau la bază dovedirea puterii fizice, îndurarea durerii fizice și psihice precum și reprimarea manifestărilor emoționale sau a vulnerabilității.

Un alt aspect ce impune reflexie este faptul că identitatea masculină, din punct de vedere psihologic, se formează mai mult prin negarea identității feminine și mai puțin prin identificarea cu figurile masculine din cadrul familiei. Băieții experimentează mai des „pedeapsa” atunci când manifestă comportamente care sunt „opuse” genului lor (dependența în relații, manifestarea compasiunii, exprimarea vulnerabilității), în timp ce fetele sunt încurajate să manifeste și alte comportamente care nu sunt „specifice” identității lor (competiție, independență etc.).

Stereotipul social impus băieților conduce la formarea unei identități masculine distorsionate care se dovedește a fi extrem de rigidă și dificil de modificat. Bărbații învață, de când sunt băieți, să-și limiteze exprimarea emoțiilor și să evite manifestarea vulnerabilității. Practic ei sunt fortați să poarte o mască a puterii și a independenței și să-și nege complet partea emoțională (exprimarea emoțională, vulnerabilitatea, disponibilitatea emoțională etc). Acest lucru îi conduce pe bărbați la o existență trunchiată și plină de suferință din mai multe motive:

În concluzie, un bărbat întreg este acel bărbat care învinge stereotipul social, care reușește să intre în contact cu propriile emoții și nevoi, și care își exprimă asertiv emoțiile.

 

Bibliografie: