Mind Education

Bărbatul întreg: Cele mai frecvente disfuncții sexuale bărbătești

Știm, este un subiect tabu. Un subiect delicat, despre care se vorbește rar. Însă tulburările sexuale masculine sunt o realitate. Domnica Petrovai vorbește despre ele în revista Psychologies, în ediția din noiembrie 2015.

Câteva fragmente din material:

Sunt încă multe mituri despre sexualitate, cum ar fi mitul performanței sexuale asociate cu masculinitatea – „un bărbat vrea sex oricând și poate să facă sex oricând“, „nu ești bărbat adevărat dacă nu faci femeia fericită în pat“. Ca și cum bărbatul „adevărat“ ar fi o mașinărie sexuală, gata oricând de „performanțe sexuale excepționale.“ În realitate, sexualitatea sănătoasă a bărbatului are legătură cu sănătatea lui emoțională în relația de cuplu, este o problemă a cuplului, și mai puțin o problemă ce poate fi „rezolvată“ doar de bărbat.

Ejacularea precoce se gestionează în cuplu, nu „reparăm“ bărbatul pentru a „performa“ ca să-i ofere femeii orgasm. Este vorba despre a reînvăța să își ofere plăcere și satisfacție, fără a se focusa pe „rezultat“. Convingerea greșită a multor cupluri, că sexul se sfârșește după ce bărbatul ejaculează, menține problema. Împreună, cei doi parteneri pot învăța controlul ejacularii, și asta necesită practică, exercițiu, răbdare, acceptare și iubire, nu respingere și devalorizare.

Problemele de erecție ale bărbaților sub 40 de ani au drept cauza problemele emoționale din relația de cuplu, de atașament, nu cauze fizice sau medicale, precum efectele secundare ale medicației sau consumul abuziv de alcool.

Dacă erecția este prezentă în somn, la trezire, la stimularea partenerei sau autostimulare, atunci, cel mai probabil, este o problemă emoțională, iar evaluarea unui specialist poate ajuta. Anxietatea și disconfortul emoțional, teama, furia interferează clar cu funcționarea sexuală.

Articolul este publicat pe site-ul revistei Psychologies, unde îl puteți citi în întregime.