Mind Education

Bărbatul întreg. Puterea de a fi vulnerabil

„Puterea de a fi vulnerabil” este un program de dezvoltare personală dedicat bărbaților care își doresc o mai bună și profundă înțelegere a masculinității și ce înseamnă o relație sănătoasă, cu sine, ceilalți bărbați și cu oamenii din viața lor. Din păcate, mesajele care definesc masculinitatea zilelor noastre sunt legate de control, putere și dominanță, de lipsă de afecțiune și sensibilitate. A fi emoțional ca bărbat și a fi în contact cu propria afectivitate și nevoi emoționale, cu nevoia de a fi iubit și dorit pare mai degrabă o caracteristică feminină și un semn de slăbiciune. Pare că „nu ești suficient de bărbat” dacă simți și exprimi vulnerabilitatea, afecțiunea și sensibilitatea. Ceea ce predispune la formarea unor credințe rigide și limitate despre ce înseamnă să fii bărbat în prezent.

Este esențial în prezent să re-discutăm clișeele, miturile și stereotipurile legate de sensul masculinității. Ce se întâmplă atunci când cineva nu se identifică cu acestea? Se retrage, se detașează, se izolează, rămâne captiv propriului disconfort. Nu este de mirare că riscul de suicid și însingurare a bărbatului este din ce în ce mai mare. Bărbatul nu este educat să ceară ajutor, să vorbească despre emoțiile lui, despre cum se simte și nevoile lui emoționale.

Pe de altă parte,  într-o lume aflată la intersecția dintre schimbări globale impredictibile și necesitatea adaptării la cerințe, înțelegerea și acceptarea  conexiunii cu propriile nevoi și vulnerabilități devine o necesitate tot mai mare. Este necesară încurajarea adoptării unui set mai mare de comportamente. Pe când a fi puternic și curajos sunt elemente benefice, acestea pot fi completate și de conștientizarea faptului că orice om trece sistematic prin momente care necesită grijă, prezență, tandrețe, responsabilitate.

Scopul programului de dezvoltare personală este de a oferi bărbaților un spațiu emoțional de siguranță pentru a-și explora afectivitatea și vulnerabilitatea și de a avea acces la cunoștințe și informații utile, validate științific pentru starea lor de bine și relații sănătoase. Bărbatul conectat, care crede în viața trăită autentic și cu rost. Bărbatul conștient de propriile nevoi, cât și ale celorlalți.

Grupul de dezvoltare personală este condus de psih. Raul Lupaș.

Pentru mai multe informații, scrieți-ne la adresa raul@mindeducation.ro