Mind Education

Bărbatul întreg: Sexualitatea Masculină. De ce femeile nu o înțeleg, iar bărbații nici atât

Cartea bună de astăzi este Sexualitatea Masculină. De ce femeile nu o înțeleg, iar bărbații nici atât a lui Michael Bader, psiholog clinician și psihanalist american pe care îl recomandă o experiență clinică de peste trei decenii. Directă, clară și sensibilă în același timp, cartea este propunerea autorului de a privi subiectul într-o nouă lumină, ce depășește granițele aspectelor conștiente și ale prejudecăților superficiale. Este o explorare a profunzimii și semnificației sexualității ca expresie și oglindire a universului interior, complex, pe care viața și dezvoltarea noastră, a bărbaților îl presupune.

Michael Bader așează sexualitatea masculină față în față celei feminine. Scopul este atât acela de a distinge diferențele, cât și pentru a înțelege influențele pe care o au una asupra celeilalte. Iar acest lucru este cu atât mai firesc și necesar cu cât suntem într-o continuă căutare a depășirii sentimentelor de vinovăție, rușine și însingurare, precum și a echilibrului dintre reconectarea cu feminitatea din noi și din parteneră și respingerea acesteia.

Teme precum pornografia și sexul pe internet, plictiseala sexuală și infidelitatea, atracția față de persoane tinere, sunt aspecte importante ale teoriei pe care Michael Bader o dezvoltă. Un punct central este nevoia de a face o distincție clară între fantezia sexuală și realitate. Acestuia i se adaugă contribuția semnificativă a contextului social în perpetuarea atitudinilor stereotipe și a presiunilor pe care acesta le exercită fie direct asupra bărbatului, fie indirect prin familia primară, părinții. Michael Bader susține toate acestea cu ajutorul studiilor din domeniu și a cazurilor din sesiunile sale de terapie pe care le punctează în carte.

Sexualitatea este în continuare un subiect tabu, fie că vorbim despre fiecare individ în parte ori despre cuplu, și până la nivelul societății în întregul său. Iar discuția deschisă, onestă, la care invită Michael Bader, este fără îndoială necesară pentru a avea o viață personală și de cuplu împlinită, inclusiv pentru a înțelege că unele disfuncții sexuale ale bărbaților au legătură cu viața emoțională și cu intimitatea cuplului.

Cartea este prin urmare și o invitație la responsabilizare, toleranță și compasiune din partea tuturor părților implicate, atribute necesare pentru a putea vedea dincolo de vârful aisbergului sexualității masculine, pe care am învățat să îl privim prin lentilele stereotipurilor puse la ochi de societatea noastră. Rămânem astfel în superficial, într-un joc cu sumă nulă pentru parteneri și societate, unde reacția comună este de control al efectului, mai degrabă decât de rezolvare a cauzei.

Așadar, o lectură pe care cred că bărbații și femeile au nevoie s-o parcurgă și să reflecteze asupra ei. Și să o discute în mod deschis. Iar aceasta este provocarea atât a autorului, cât și a mea pentru noi toți.